Barcelona, cinquè ecosistema de startups de la UE

Barcelona escala una posició i se situa com el cinquè ecosistema de startups de la Unió Europea el 2024 segons el rànquing fet públic per la consultora StartupBlink, especialitzada en l'anàlisi d'aquests ecosistemes, aquesta setmana. La capital catalana es troba només per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam.

Catalunya compta amb 2.102 startups, dades de l'any 2023 d'ACCIÓ, la xifra més alta de la sèrie històrica, un 4% més que l'any anterior. Un ecosistema que genera 20.600 llocs de treball un 8% més i un volum de negoci superior als 2.100 milions d'euros, un 14% més que l'any anterior i la xifra més alta de la sèrie. 

Si ho analitzem per sectors, les startups catalanes es dediquen a la salut (16,9%), els serveis empresarials i software (15,2%), les TIC i el mòbil (5,7%), l'alimentació (5,2%) i la sostenibilitat i energia (5%). També destaquen els àmbits del fintech (4,8%), els viatges i l'oci (4,4%), les tecnologies de l'educació (3,8%) o les dedicades al contingut i mitjans digitals (3,6%).

Per portar a terme aquesta classificació la consultora ha tingut en compte paràmetres com la quantitat de startups de cada ecosistema, la seva qualitat i l'entorn dels negocis. Analitza també indicadors com el nombre d'espais de coworking i acceleradores, la quantitat d'exits i unicorns, la tracció que generen les principals empreses emergents i un conjunt d'indicadors empresarials i econòmics a escala regional.

L'informe situa Barcelona com la primera ciutat del món en els sectors dels videojocs i la indústria farmacèutica i posa de manifest que la Ciutat Comtal "ha consolidat la seva posició com a potència en l'escena de startups de la Unió Europea", segons Eli David Rokah, CEO d'StartupBlink. El directiu de la consultora també destaca la contribució d'ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball: "estem impressionats per la feina d'ACCIO a l'ecosistema per aconseguir aquests resultats excepcionals".

baner

 

Hub en creixement

Segons Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball, aquest resultat posa de manifest que "en menys d'una dècada ens hem consolidat com un ecosistema digital i tecnològic madur, amb un dels hubs de startups més desenvolupats d'Europa". Aquest teixit "és una de les bases del nostre model de progrés empresarial, que actua com una palanca per accelerar la innovació i atreure projectes d'inversió estrangera estratègics per al país".

En aquest sentit, Albert Castellanos i Maduell, secretari d'Empresa i Treball i conseller delegat d'ACCIÓ, assegura que per al Govern "és estratègic donar suport a aquest ecosistema d'empreses ràpides, flexibles, que s'adapten ràpidament al mercat i a les tendències de cada moment: empreses que entenen i espremen el potencial de les tecnologies més innovadores i que actuen com a accelerador de la transferència de coneixement al mercat". En aquest sentit, destaca instruments que ofereix l'agència a les startups com la línia Startup Capital d'ACCIÓ que destina ajuts de 100.000 euros a fons perdut a les empreses emergents tecnològiques o el Fons de coinversió deeptech.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.