Barcelona despunta com a ciutat innovadora i ecosistema d’emprenedoria digital

Barcelona millora la seva reputació internacional i destaca com a ciutat innovadora, en l’àmbit de la producció acadèmica científica, l’emprenedoria i en competitivitat global. Aquests són alguns dels resultats de l’anàlisi de la nova edició de l’Informe Observatori Barcelona 2017, realitzat per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.

La ciutat manté un bon posicionament econòmic i empresarial en els contextos internacional i europeu a la majoria d’indicadors recollits a l’informe, que inclouen tots els rànquings oficials del 2016 i les dades i estimacions disponibles de 2017.

Barcelona genera confiança a la inversió internacional i bones oportunitats de negoci

La capital catalana segueix generant confiança en l’àmbit de la inversió internacional. Ho demostra el fet de mantenir-se entre les deu principals àrees urbanes del món en captació de projectes d’inversió estrangera en el període 2013-2017, segons la consultora KPMG. A més, es manté com a tercera ciutat del món en nombre de delegats i delegades i en nombre de congressos internacionals organitzats el 2016, segons l’ICCA.

Així mateix, destaca pel seu esperit emprenedor i per les oportunitats de negoci que ofereix, amb una taxa d’activitat emprenedora (TEA) en augment, que se situa en el 7% a la província de Barcelona el 2016, per sobre de les d’Alemanya, Finlàndia o Itàlia, però per sota de la mitjana de la Unió Europea (8’1%); mentre que la taxa d’emprenedoria femenina de la demarcació se situa en el 6’2%, en línia amb la mitjana de la UE (6%).

Paper destacat en innovació, suport a l’emprenedoria digital i producció científica

Barcelona puja fins a la 13a posició del rànquing mundial ?guanyant catorze posicions respecte a l’any anterior? i com a 5a d’Europa en innovació entre 500 ciutats del món analitzades en la desena edició de l’Innovation Cities Index 2016/17, elaborat per la consultora 2thinknow.

I es posiciona com a la 9a ciutat europea en el suport a l’emprenedoria digital entre les seixanta principals ciutats europees, segons l’European Digital City Index 2016.

Pel que fa a la producció científica, l’estratègia d’impuls a la recerca ha permès que Barcelona s’hagi situat com a 5a ciutat d’Europa i 15a del món, segons l’informe anual elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Aquests bons resultats en coneixement es tradueixen en una important ocupació en sectors d’alt valor afegit l’any 2016: Catalunya ha estat la 4a regió d’Europa amb major nombre de població ocupada en manufactures d’intensitat tecnològica alta i mitjana-alta, la 5a quant a població treballadora en ciència i tecnologia ?amb 788.000 persones ocupades en aquest àmbit?, i la 9a quant a població ocupada en serveis de coneixement i tecnologia punta.

Barcelona crea ocupació neta però segueix la xacra de l’atur

Específicament pel que fa al mercat laboral, el 2016 ha mantingut la tendència positiva que va iniciar el 2014. En aquest context, Barcelona ha creat ocupació neta per tercer any consecutiu i registra un descens interanual rellevant de la població aturada, tot i que la taxa d’atur segueix superant la mitjana europea i la taxa d’ocupació a Catalunya es manté per sota de la mitjana europea per vuitè any consecutiu.

L’anàlisi del mercat laboral incorpora un nou indicador: la taxa d’ocupació a temps parcial (total i femenina), que mostra una tendència generalitzada d’augment des de l’inici de la crisi, si bé el seu valor a Catalunya encara és inferior a la mitjana europea (14’2 % enfront del 20’4 %). La taxa d’ocupació a temps parcial femenina se situa per sobre, en un 21’5 %, però també és inferior a la mitjana de la Unió Europea (32’6 %).

Ciutat referent en formació superior i capital humà qualificat

En l’àmbit de la formació superior, Barcelona és un referent en formació empresarial, i és l’única urbs europea amb dues institucions docents (IESE i ESADE) entre les deu millors escoles de negocis del continent europeu el 2017 per cinquè any consecutiu, segons el Financial Times.

Barcelona també destaca pel seu capital humà qualificat, amb un percentatge de persones treballadores amb estudis universitaris que continua clarament per sobre de la mitjana de la Unió Europea (UE) (45’3% i 35’5% respectivament el 2016), i en el cas de les dones treballadores supera per segona vegada el 50% (51’1 %), per sobre també de la mitjana de la UE (39’4%), segons dades de l’Eurostat.

En l’àmbit del coneixement i la tecnologia, es manté ben posicionada a escala europea i avança com a referent en emprenedoria tecnològica i innovació.

Nous índexs de sostenibilitat per analitzar la qualitat de vida

Pel que fa a les dimensions associades a una bona qualitat de vida, Barcelona és considerada la 13a ciutat més segura del món, segons The Safe Cities Index 2016 ?rànquing on millora dues posicions respecte de l’any anterior?, i la 4a en l’àmbit de l’esport, segons el Ranking of Sports Cities 2016.

Aquest capítol de «Qualitat de vida i cohesió social» de l’informe es renova enguany amb la incorporació de dos nous indicadors de sostenibilitat: el de ciutats connectades i cohesionades, i el de mobilitat urbana sostenible en ciutats del món.

Quant a la cohesió social, la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE) de Catalunya es manté inferior a la de la Unió Europea.

Respecte als indicadors que fan referència a la sostenibilitat, Barcelona presenta un volum d’emissions de CO2 equivalent per habitant relativament baix en comparació amb altres ciutats del món; se situa entre les quinze primeres ciutats pel que fa a nivells d’equipament digital, maduresa tecnològica, cohesió i institucions enfocats a l’objectiu del desenvolupament sostenible segons l’informe Networked Society City Index 2016, i, en el rànquing global de mobilitat urbana sostenible, Sustainable Mobility Cities Index 2017, se situa en la 21a. posició de ciutats del món.

El sector turístic, un motor inqüestionable

El sector turístic continua sent un dels motors de l’activitat econòmica de la ciutat. Amb una evolució favorable, el 2016 Barcelona es troba molt ben posicionada com a ciutat líder d’atracció de turisme, tant a escala europea com mundial.

La bona situació de la ciutat de Barcelona com a destí del turisme internacional queda reflectida en l’informe Top 100 City Destinations Ranking WTM London 2017 edition, on Barcelona se situa com a la 6a ciutat d’Europa i la 23a del món en nombre de visitants internacionals.

Barcelona és la 5a ciutat europea amb més pernoctacions de turistes internacionals, només per darrere de Londres, París, Berlín i Roma, segons l’European Cities Marketing Benchmarking Report 2017.

Aquest bon comportament del turisme es veu reforçat pel bon posicionament de la ciutat quant a la qualitat de les infraestructures d’accés a la ciutat. D’una banda, el Prat és l’aeroport que més ha crescut del top ten europeu el 2016, i assoleix per primera vegada el 7è lloc del rànquing d’aeroports europeus en volum de persones passatgeres, segons les dades de l’Airport Traffic Report d’ACI Europe. De l’altra, el 2016, el port de Barcelona es manté per setzè any consecutiu com a principal port d’Europa i de la Mediterrània i 4t del món, pel que fa al trànsit d’origen i destinació de creuers, segons les estadístiques de MedCruise.

Competitiva en preus de sòl logístic i amb preus de lloguer d’habitatge a l’alça

Barcelona continua sent competitiva en termes de preus i costos a escala mundial, tot i l’incipient repunt dels preus que acompanya la recuperació econòmica. En aquest apartat s’incorporen dos nous indicadors: preus de l’habitatge i preus del sòl logístic premium, i s’amplia l’indicador d’Impost de Societats i IVA amb les cotitzacions a la Seguretat Social de treballadors i empreses.

La ciutat manté una posició força competitiva quant als preus del lloguer d’oficines i de locals comercials, la qual cosa afavoreix l’atractiu de Barcelona com a ciutat per fer negocis. Quant al sòl logístic, a Barcelona la rendibilitat del lloguer de sòl logístic és del 6’3%, idèntic al que s’obté a Madrid o Milà, i la situa en la banda mitjana-alta de preus entre les àrees urbanes europees de referència, segons CB Richard Ellis.

La millora de la situació econòmica general i el creixent atractiu que té la ciutat en els mercats globals també s’està traduint en un augment dels preus del lloguer de l’habitatge a Barcelona, tot i que encara es mantenen per sota dels valors de les principals ciutats europees de referència.

Quant al cost de la vida, Barcelona ha baixat posicions al rànquing de l’índex de cost de la vida en relació amb la ciutat de referència (Nova York), segons Mercer Human Resource Consulting. En canvi, ha pujat dues posicions en el rànquing europeu, passant de la 16a el 2015 a la 14a el 2017, però encara està situada en la banda mitjana de les principals ciutats de la zona euro.

Bones perspectives per tancar 2017

Els indicadors i estimacions per al conjunt de l’any 2017, encara per tancar, preveuen un creixement del PIB català del 3’1%, segons estimacions de la Cambra de Barcelona, malgrat que en la segona part de l’any es detecten símptomes de desacceleració en un clima d’incertesa que poden afectar aquestes perspectives.

La continuïtat de l’evolució positiva de l’economia catalana per al 2017 es confirma amb els resultats de l’enquesta sobre perspectives empresarials d’Eurochambres, que es mantenen molt similars respecte a l’any anterior. En paral·lel a aquestes expectatives, altres indicadors refermen l’atractiu de Barcelona com a pol d’activitat econòmica i la bona imatge que la ciutat té a l’exterior. En aquest sentit, la ciutat es manté entre les 25 principals metròpolis del món pel que fa a la competitivitat global, segons el Global Power City Index 2017, de la Mori Memorial Foundation, i es posiciona en 8è lloc com a ciutat del món amb millor reputació al City RepTrak 2017 —augmentant sis posicions respecte a l’any anterior—.

L’enquesta del Clima Empresarial a l’AMB augura bones expectatives per al 2018

L’Informe 2017 de l’Observatori de Barcelona es presenta per setè any consecutiu juntament amb el monogràfic Clima empresarial a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que analitza l’evolució de l’activitat al 2016, la situació de la marxa dels negocis els tres primers trimestres de l’any 2017 i la previsió per al quart trimestre.

Aquesta anàlisi posa de manifest la consolidació de la recuperació econòmica fins al tercer trimestre del 2017. Segons els resultats de l’Enquesta del clima empresarial a l’AMB, la situació empresarial sobre la marxa dels negocis a l’AMB (realitzada a finals de setembre) ha continuat sent positiva els tres primers trimestres de l’any 2017 i ha millorat lleugerament el ritme de creixement respecte a l’any anterior.

De cara al quart trimestre, però, l’economia catalana ha començat a mostrar senyals de desacceleració, provinent fonamentalment de la feblesa de la demanda interna i l’augment de la incertesa. Tot i així, l’empresariat preveu que les expectatives de la marxa dels negocis per al quart trimestre del 2017 siguin positives a tots els sectors i lleugerament millors a les d’un any enrere, excepte a l’hostaleria.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.