Barcelona destina 37 MEUR en ajuts a la rehabilitació d’habitatges

Barcelona convoca ajudes de 36,97 milions d’euros per millorar el parc d’habitatges. Les subvencions incorporen criteris de millora de patologies estructurals i habitabilitat, tot buscant la reducció de la demanda energètica dels edificis. La reducció de la demanda i, per tant, del consum, és un factor clau per reduir la despesa tant energètica com econòmica.

Així doncs, es fa un pas més i s’avança en la priorització de les rehabilitacions en clau d’emergència climàtica, fet que serà imprescindible per optar als fons europeus Next Generation que es convocaran en els pròxims anys. En aquest sentit, la regidora del Consell Municipal i d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Lucia Martín declara que les subvencions “s’avancen als Next Generation” i ajuden a “preparar-se per quan arribin”

D’acord amb la tipologia i nombre d’intervencions, com poden ser els aïllaments de façana, la renovació de finestres o la instal·lació d’elements de captació d’energia solar, la reducció pot ser d’entre el 10% en rehabilitacions parcials i fins al 25% i 30% en les renovacions integrals. Les rehabilitacions que contemplin una reducció del 30% podrien ser susceptibles de finançar-se amb els fons europeus.

Enginyers Industrials de Catalunya ha treballat en els objectius i condicions de la convocatòria amb l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, coneixeros del "benefici" que suposa per a la salut de les persones. Ho ha elaborat conjuntament amb el sector, concretament amb l’Observatori Barcelona per a la Rehabilitació Arquitectònica i els altres col·legis professionals implicats, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona i el Col·legi d’Enginyers Tècnics de Barcelona

La convocatòria incorpora ajuts específics per a famílies i comunitats en situació de vulnerabilitat. A més, la convocatòria d’aquest 2021 també incorpora dins de les línies d’ajuts recursos destinats a millorar l’accessibilitat d’habitatges de persones amb mobilitat reduïda. La convocatòria dels ajuts a la rehabilitació d’habitatges la fa el Consorci d’Habitatge de Barcelona, amb les aportacions de l’Ajuntament i la Generalitat.

15.000 habitatges i 6.200 llocs de treball

Enguany, la previsió és que més de 15.000 habitatges es puguin beneficiar dels ajuts, cosa que significaria un increment respecte la mitjana de pisos beneficiats en la darrera dècada, que era al voltant dels 10.000 anuals.

Respecte a l’impacte en el sector, es pot generar una inversió total de 110,91 milions, ja que es calcula que per cada euro dels 36,97 milions invertits en rehabilitació d’habitatges se n’inverteixen tres de privats. Al mateix temps, és un dels sectors que més ocupació genera, fins a 56 llocs de treball per cada milió d’euros. Això resulta en la creació de 6.200 llocs de treball, tècnics d’elevat nivell, personal altament qualificat per al seu ofici, i alhora facilita la incorporació al món laboral de col·lectius amb risc d’exclusió social.

El total dels 36,97 milions d’euros de la convocatòria de 2021 es distribueixen en les següents línies d’ajuts:

  • Elements comuns: 21,3 MEUR

  • Finques d’alta complexitat: 3,3 MEUR

  • Interiors d’habitatges vulnerables: 4,6 MEUR

  • Interiors d’habitatges de la borsa de lloguer: 3,3 MEUR

  • Regeneració urbana Canyelles: 2,5 MEUR

  • Regeneració urbana Besòs: 1,97 MEUR

 

Eficiència energètica

La línia d’ajuts per a elements comuns, que va dirigida a les comunitats de veïns i veïnes, és la més quantiosa i està enfocada a la rehabilitació per a la millora de l’eficiència energètica de finques i la conseqüent millora del parc privat. Les actuacions subvencionables són totes aquelles relacionades amb obres estructurals dels edificis per corregir patologies que afectin la solidesa i seguretat, les encaminades a la reducció de la demanda energètica així com les millores en accessibilitat.

Alhora, també podran optar als ajuts les intervencions dirigides a transformar terrats en cobertes verdes en almenys el 50% de la superfície, i les instal·lacions d’energia solar que impliquin la reducció del consum energètic de fonts no renovables o de la xarxa d’energia convencional, com són els captadors fotovoltaics per a la producció d’aigua calenta o per a la generació d’electricitat.

En aquest sentit, les bases de la convocatòria estableixen que les sol·licituds que incloguin elements d’eficiència energètica obtinguin la màxima puntuació possible i puguin prioritzar-los a l’hora de rebre els ajuts. La línia d’elements comuns també prioritzarà les sol·licituds per a actuacions exclusives d’accessibilitat, com la instal·lació d’ascensors, la supressió de barreres arquitectòniques i la rehabilitació de vestíbuls i escales.

Segons la tipologia d’intervenció, els ajuts cobriran entre el 20% i el 50% de la inversió necessària, amb topalls que van des dels 20.000 als 50.000 euros.

Ajuts per a persones en situació de vulnerabilitat

La convocatòria dels ajuts a la rehabilitació incorpora línies específiques per a persones en situació de vulnerabilitat, ja sigui per a la rehabilitació de finques d’alta complexitat dels programes del Pla de barris, així com els programes específics de regeneració urbana dels barris de Canyelles i el Besòs o interiors d’habitatges.

Pel que fa als ajuts en interiors d’habitatges de persones vulnerables, s’han destinat 4,2 milions d’euros per subvencionar millores en pisos de persones amb ingressos baixos. La previsió és que se’n puguin beneficiar al voltant de 480 habitatges.

Lloguer assequible

Els ajuts a la rehabilitació d’habitatges incorporen una sèrie de requisits per tal d’incrementar el parc de lloguer assequible, a més de la partida específica per a habitatges que s’incorporen a la Borsa de Lloguer de la ciutat. En el cas d’habitatges buits i propietats verticals, l’ajut estarà condicionat a la incorporació del pis a la borsa durant cinc anys. Alhora, en cas que existeixin habitatges turístics a la finca, no podran ser beneficiaris de la subvenció.

En la convocatòria de 2021 s’incrementa també la partida destinada a millorar les condicions d’habitabilitat de les vivendes que s’incorporin a la Borsa de Lloguer. Es tracta d’ajuts de fins a 20.000 euros que poden servir per intervencions de per l’adaptació d’instal·lacions, d’accessibilitat i també d’eficiència energètica. En aquest cas, els ajuts operen com a incentiu per a propietaris privats per llogar els seus habitatges fora del mercat. En total es preveu la captació de 192 habitatges.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.