Barcelona i Sabadell integraran la gestió de l'aigua mitjançant IA i Big Data

El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) desenvoluparà durant els propers anys eines de monitoratge i de supervisió basades en dispositius intel·ligents, Big Data i tecnologies d’interoperabilitat semàntica, per tal d’afavorir un model de gestió integral de l’aigua, que es provarà a Barcelona i Sabadell.

Segons explica el director de la Unitat de Smart Management Systems d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, “aquesta gestió integral abastarà des dels punts de captació fins al consum i es realitzarà assegurant la qualitat de l’aigua en tot moment, així com minimitzant les pèrdues durant la distribució” i permetrà “avançar encara més en l’optimització i ús de l’aigua, dins d’un nou paradigma de gestió integral”.

A més, el projecte, anomenat IMAQUA, “promourà l’ús de plataformes digitals de referència per millorar substancialment la identificació i la presència de contaminants en l’aigua”, afirma Aitor Corchero, investigador principal del projecte.

En el seu conjunt, IMAQUA és un dels sis projectes de la Comunitat RIS3CAT Aigua, coordinat per Eurecat i amb la participació d’onze socis com són CASSA, Proveïments d’Aigua, la Universitat de Girona, BGEO, Aigües de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Rovira i Virgili, S::can i ADASA Sistemes. La Comunitat RIS3CAT Aigua és una de les comunitats RIS3CAT acreditades per la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-. La comunitat compta amb una ajuda pressupostària de 26 milions d’euros finançats pel programa operatiu Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020, formada per la partida pressupostària corresponent a la convocatòria de 2016.

IMAQUA permetrà generar una plataforma de serveis digitals intel·ligents per reduir el període de determinació dels contaminants, la seva identificació i la detecció de productes de degradació presents en cadascuna de les zones de demostració.

L’objectiu és millorar la qualitat de l’aigua, dins de les xarxes de distribució, mitjançant la supervisió dels paràmetres de control i optimització en temps real de l’abastament i la distribució. A més, el projecte pretén promoure una gestió global interrelacionant decisions i informació a diferents nivells, per tal de donar un ús eficient als recursos i garantir la salut i el benestar de les persones i el medi ambient, complint el marc regulador i legislatiu referent a la qualitat i a la gestió de recursos, a nivell regional, local i europeu.

Per part d’Eurecat, la Unitat Tecnològica de Smart Management Systems lidera el projecte i s’encarrega de la integració de les dades i de l’harmonització de la informació. La Unitat de Ciències Òmiques, una unitat mixta formada per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i Eurecat, treballa en el monitoratge i supervisió dels contaminants biològics dins de l’aigua per avaluar la seva qualitat i la Unitat de Sostenibilitat col·labora en el projecte a través de l’elaboració d’un sistema de detecció de fuites.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.