Barcelona inaugura el llançament del projecte europeu EIT Urban Mobility

Barcelona va inaugurar la posada en marxa de la iniciativa europea “EIT Urban Mobility”, de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), a l’última edició de l’Smart City Expo World Congress, celebrat entre el 19 i el 21 de novembre, . Aquest projecte busca finançar iniciatives que contribueixin a trobar solucions per a la mobilitat dels ciutadans, per tal d’accelerar la transformació de les ciutats en espais urbans més dinàmics i habitables.

L’EIT va crear l’any 2018 el projecte “EIT Urban Mobility”, designant el consorci MOBiLus, coordinat des de Barcelona, per a configurar el projecte. El consorci MOBiLus és la primera iniciativa europea que reuneix les tres branques de coneixement: empresa, educació i investigació, a més de les ciutats.

MOBiLus reuneix tres branques de coneixement i més de 15 països

MOBiLus està integrat per més de 48 socis de 15 països diferents, incloent ciutats com la d’Amsterdam, Milà o Munic; universitats com ara la UPC o el KTH Royal Institute of  Technology in Stockholm; instituts de recerca, entre ells l’Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) o el Centre Tecnològic d’Automoció de Galícia (CTAG) i, finalment, empreses com Siemens, TomTom o BMW.

L’EIT Urban Mobility tindrà una vigència de 7 a 15 anys, i comptarà amb un pressupost de 400 milions d’euros per part de l’EIT, amb l’objectiu de fomentar l’excel·lència en els àmbits d’ensenyament superior, recerca i innovació dins la Unió Europea, així com transformar el sistema de mobilitat de les ciutats, fent-lo més ecològic, inclusiu, segur i intel·ligent.

L’EIT Urban Mobility té objectius de cara 2026

La iniciativa compta amb cinc punts estratègics sobre els quals treballar per aconseguir els objectius acordats de cara l’any 2026. Pel que fa als punts estratègics, el primer és millorar el valor dels espais urbans transformant-ne la mobilitat i responent a les necessitats reals dels ciutadans; el segon és promoure el rendiment de la innovació a través de l’educació, amb programes de formació i aprenentatge que siguin intersectorials, internacionals, emprenedors i interdisciplinaris. El tercer objectiu és integrar serveis i productes de mobilitat centrats en els usuaris; seguit de fomentar la competitivitat del sector empresarial de la mobilitat urbana accelerant les oportunitats de mercat, orientant i estimulant l'ecosistema emprenedor. Finalment, el cinquè objectiu estratègic és estimular els mercats i el canvi de comportament mitjançant la regulació i el compromís de les parts interessades: permetre i estimular un enfocament actiu de la regulació, eliminant les barreres per a la innovació a les ciutats i establint un marc favorable per a tots.

De cara 2026, l’EIT Urban Mobility preveu haver donat suport a 186 start-ups, així com haver alliberat el 90% de l’espai destinat als vehicles de les ciutats participants en el projecte, llançar 125 productes nous, obtenir inversions per valor de 38 milions d’euros i augmentar la mobilitat compartida a totes les ciutats col·laboradores, entre d’altres.

L’Smart City Expo World Congress supera els seus rècords

La inauguració de la ciutat de Barcelona com a coordinadora del projecte EIT Urban Mobility va tenir lloc durant l’última edició de l’SCEWC, acte que significa la posada en marxa oficial del projecte.

L’SCEWC va celebrar-se al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, entre el dimarts 19 i el dijous 21 de novembre. Es tracta del congrés mundial sobre ciutats intel·ligents, el qual busca empoderar les ciutats promovent la innovació social, col·laboracions i identificant oportunitats de negoci, per tal de crear un futur millor tant per a les ciutats com per als seus habitants. El congrés enguany va comptar amb més de  24.000 assistents, va reunir més de 700 ciutats d’arreu del món i va comptar amb més 1000 expositors i més de 400 ponents

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.