Barcelona té la 2a millor estratègia europea per captar inversió en tecnologia

Només per darrera de Londres i per davant de ciutats com ara Berlín o Amsterdam, Barcelona i Catalunya compten amb la segona millor estratègia d'Europa per captar inversions estrangeres. Ho destaca la divisió fDi Intelligence del grup ‘Financial Times’ conjuntament amb The Next Web –un dels mitjans i empreses d’intel·ligència de referència europea en l’àmbit de la tecnologia i les start-ups.

És una de les conclusions de l’informe  ‘Tech Cities of the Future’, que analitza una setantena de localitzacions d’Europa per determinar les ciutats amb més potencial pel que fa a l’atracció internacional d’inversions tecnològiques i amb ecosistemes de startups. Pel que fa a Barcelona & Catalunya , l’informe subratlla la presència de 1.500 start-ups a Catalunya, la celebració d’esdeveniments com el Mobile World Congress així com l’existència del 22@, el Pier01, parcs científics i universitats.

Amb els indicadors que s'analitzen, vinculats al potencial econòmic, la innovació, la captació d'inversió estrangera, la rendibilitat, l'ecosistema d'start-ups i l'estratègia per atreure noves inversions, l'informe conclou que Barcelona ocupa la vuitena posició a tot Europa i la primera del sud del continent com a ''tech city of the future'', per davant de ciutats com Madrid, Estocolm, Frankfurt o Munich. Londres, París i Dublín, encapçalen la classificació.

Segons la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, Catalunya i Barcelona s'estan posicionant ''sense cap mena de dubte'' com un dels ''millors hubs empresarials'' en l'àmbit tecnològic d'Europa. Considera que és una aposta a llarg termini, ''de picar pedra', per crear vincles i generar confiança per situar Catalunya entre les llistes de nous projectes d'empreses mundials.

El primer tinent d'acaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, recalca que Barcelona fa una ''gran tasca'' per aconseguir aquest posicionament i remarca que les empreses tecnològiques són les que menys destrueixen llocs de feina i que, en canvi, les que més ocupació i de qualitat en generen. Per això, defensa una aposta de ''propiciar l'aterratge i el desenvolupament '' d'aquestes empreses a la ciutat donant suport a persones de tots els sectors perquè puguin fer la reconversió, a través del Cibernàrium.

Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha a Catalunya 1.369 empreses estrangeres tecnològiques (dades 2019), un 21% més que l’any anterior, que es dediquen majoritàriament als àmbits de les TIC, la indústria 4.0, la biotecnologia, l’electrònica, la salut i equipaments mèdics, les smart cities, els continguts digitals i audiovisuals, el mobile, els videojocs i l’R+D. Per països, destaquen les empreses dels Estats Units (22%), Alemanya (18%), França (14%) i Regne Unit (14%). De fet, d’acord amb les dades d’fDi Markets, el 2019 s’ha registrat un volum de 493 milions d’euros d’inversió estrangera d’àmbit tecnològic, una xifra que ha crescut un 18% amb relació a l’any anterior.

Pel que fa a les empreses emergents, actualment a Catalunya (dades 2019) hi ha 1.500 startups, un 38% més que fa tres anys, que ocupen 16.900 treballadors, segons un estudi d’ACCIÓ. El 19% dels treballadors d’aquestes empreses emergents són estrangers, un 15% en el cas dels fundadors. L’estudi també apunta que el 64% de les empreses emergents catalanes treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, sobretot en els camps del cloud computing, el big data, l’internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial i els sistemes integrats.

22@ i Pier01

Barcelona ha consolidat els darrers divuit anys el 22@Barcelona com a districte d'innovació urbanística, tecnològica, social i econòmica. S'hi ha instal·lat més de 9.000 empreses, de les quals, l 30% són de tecnologia i coneixement que donen feina a més de 93.000 persones. El segon pol d'innovació és el Pier01, el buc insígnia de l'Associació Barcelona Tech City. Instal·lat en un antic magatzem de càrrega de mercaderies del Port, és un emplaçament de més d'11.000 metres quadrats on conviuen al voltant de 1.000 persones de més de 100 companyies i start-ups.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.