The BIG Bell Test, un experiment a gran escala sobre física quàntica

Es busquen 30.000 persones a tot el món per participar en una sèrie d’experiments inèdits relacionats amb la física quàntica. Aquesta és la crida de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), un laboratori situat a Castelldefels (Barcelona) responsable del projecte mundial BIG Bell Test (El Gran Test de Bell), que es desenvoluparà simultàniament a tot el món el 30 de novembre.

La idea del BIG Bell Test va sorgir arran de les contribucions del ICFO als tests de Bell l’any 2015 que es centraven en la naturalesa de l’atzar i el seu paper en certs experiments de física. D’aquí es va derivar la necessitat de fer un experiment a gran escala basat en l’atzar humà i fent servir les tecnologies d’Internet.

Pot semblar sorprenent, però hi ha aspectes de la realitat física que només es poden conèixer si es formulen preguntes aleatòries i imprevisibles a la naturalesa. The BIG Bell Test (BBT) és un projecte global que busca incorporar allò imprevisible o aleatori del comportament humà a certs experiments, i demostrar que les decisions humanes poden contribuir a la ciència fonamental. I per fer-ho, es basa en un dels tests més famosos, el test de Bell, que té com a objectiu, sorprendre a les partícules quàntiques mentre es posen d’acord sobre com respondre a les nostres preguntes. Electrons, fotons, àtoms i superconductors estaran preparats perquè tots els participants de l’experiment puguin inundar de preguntes imprevisibles (cada participant haurà de crear una seqüencia de 0  i 1 el més imprevisible i aleatòria possible) a aquestes partícules, i l’experiment serà el primer test de Bell que funcioni mitjançant l’aleatorietat humana.

Totes les persones que participin en aquest experiment ho poden fer de dues maneres: o fent servir una interfase senzilla on introduir zeros i uns tant ràpid com sigui possible o bé a través d’un videojoc. Tots aquests bits s’enviaran directament per a recollir les mètriques. Així, cada bit generat per un ésser humà serà el resultat d’un procés de decisió conscient i únic.

Una mica d’història i el Teorema de Bell

L’any 1964, John Bell, un físic del CERN, va formular les posicions filosòfiques d’Einstein de localitat i realisme en una descripció matemàtica precisa, que ara s’anomena “realisme local”. Així va demostrar que la visió del món d’Einstein és incompatible amb la mecànica quàntica, ja que hi ha experiments per als que la mecànica quàntica ofereix una predicció i qualsevol de les teories d’Einstein n’ofereix una altra. Bell va fer possible provar en un laboratori el què fins llavors havia sigut una qüestió merament filosòfica.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.