Bioo: Ciutats amb biotecnologia
En un món on la sostenibilitat ha estat una necessitat urgent, Bioo s’ha posicionat com una empresa pionera en la biotecnologia aplicada a les infraestructures urbanes i l’energia renovable. Fundada per Pablo Vidarte, aquesta empresa ha revolucionat la manera com interactuem amb la natura, proposant un model urbà que no només sigui sostenible, sinó que sanegi el planeta mitjançant la integració d'aquesta tecnologia.

Des de jove, Pablo Vidarte, actual CEO i fundador de Bioo, ha tingut clar que volia desenvolupar innovació d’avantguarda. Tot i haver-se iniciat en el sector del software i hardware, el seu objectiu ha estat crear una tecnologia alineada amb la pròxima gran revolució tecnològica. "No ens limitem a la sostenibilitat, busquem sistemes regeneratius per protegir el món, creant ciutats i edificis biotecnològics que regenerin el planeta" ha assegurat el CEO a una entrevista per a Fulls d'Enginyeria.
La idea va sorgir de manera inesperada. Una matinada, es va despertar amb un concepte que li va semblar massa potent per no fer-lo realitat. A partir d’aquest moment, va reunir un equip de voluntaris i durant sis anys s’han dedicat exclusivament a investigació i desenvolupament. El 2022, després d’anys de proves i validació tecnològica, Bioo finalment va llançar el seu primer producte al mercat amb el suport de la Unió Europea i inversions privades. Actualment, la companyia té tres seus internacionals i projectes repartits arreu del món, des de Barcelona fins a Riad, Taiwan i Amèrica.
Bioo ha aconseguit introduir tecnologies innovadores que converteixen les infraestructures urbanes en ecosistemes biològics autònoms. Els biopanells són bioreactors soterrats que aprofiten els microorganismes del sòl per generar electricitat i aigua. Els microorganismes s’alimenten de la matèria orgànica present a terra i, en aquest procés, alliberen electrons que són capturats per un sistema de generació elèctrica. També es produeix hidrogen, que combinat amb l’oxigen de l’aire, es converteix en aigua pura. Aquesta tecnologia redueix el consum energètic, absorbeix CO₂ i disminueix el manteniment dels jardins, oferint una rendibilitat de la inversió en només cinc a set anys.
Les plantes luminescents són una altra de les innovacions destacades de Bioo. Aquest sistema es basa en una substància biocompatible absorbida per les plantes que els permet emetre llum de manera natural sense necessitat de modificació genètica. Això redueix la dependència de l’enllumenat públic, disminueix la contaminació lumínica i no interfereix en el cicle vital de les plantes. D'altra banda, els arbres líquids són estructures de vidre plenes de microalgues que absorbeixen CO₂ i generen fertilitzant. Aquest sistema ha estat més eficient que els arbres tradicionals en la captura de carboni i, per cada litre de CO₂ absorbit, es generen dos litres de fertilitzant.
Vidarte ha criticat "l'enfocament tradicional de la sostenibilitat, en lloc de restringir el consum, hem de crear solucions que permetin millorar el planeta a través del consum, com ara tovallons que generen arbres o avions que netegen l'aire". L'objectiu de Bioo ha anat més enllà de la simple sostenibilitat. Segons Pablo Vidarte, la sostenibilitat només evita que el món empitjori, però el seu propòsit és sanar-lo mitjançant tecnologies regeneratives. L’empresa ha treballat en la creació de les primeres ciutats biotecnològiques del món, on els edificis no només consumeixin menys recursos, sinó que també purifiquin l’aire, generin la seva pròpia energia i redueixin les emissions de CO₂.
Per al 2025, els objectius de Bioo seran expandir-se des d’Europa a tota Àsia, incloent-hi l’Extrem Orient, multiplicant per cinc les seves instal·lacions anuals i consolidant projectes de ciutats senceres, no només edificis individuals. L’impacte de Bioo ha estat reconegut per diverses institucions i empreses. Vidarte ha explicat que "hem estat reconeguts com l'empresa més innovadora d'Europa pel Parlament Europeu i la més disruptiva del món per Google". Actualment, ha tingut presència en ciutats com Barcelona, Riad i Taipei, amb projectes en desenvolupament a Amèrica i Orient Mitjà.

Transformar el futur
Tot i els èxits, el camí de Bioo no ha estat fàcil. Desenvolupar tecnologia totalment nova ha comportat incerteses i desafiaments. Els primers sis anys van estar dedicats únicament a investigació i desenvolupament, sense cap garantia d’èxit. No obstant això, Vidarte ha subratllat que l’esforç ha valgut la pena. Ara ja no cal convèncer ningú sobre la importància de la sostenibilitat. El seu producte s’adapta als pressupostos dels clients i, a més, genera beneficis econòmics, fent que la decisió sigui molt més fàcil per als inversors.
Segons Vidarte, Espanya ha estat en una posició intermèdia pel que fa a l’acceptació d’aquestes tecnologies. Tot i que no ha liderat el sector, tampoc ha estat un dels països més reticents. Els països del Golf han apostat fortament per aquestes gràcies al seu renaixement urbanístic. A Espanya, la innovació ha estat ben rebuda, especialment perquè els projectes de Bioo han estat d’origen nacional i han ofert una oportunitat única de lideratge en el sector biotecnològic urbà.