Biyiud: incentius amb IA per al consum sostenible

Tot i que el consum d'energia renovable és cada vegada més habitual en empreses i particulars, encara queda molta feina per fer i assolir els objectius de sostenibilitat plantejats per 2030. Incentivar la resposta activa de la demanda elèctrica residencial és un dels punts destacats per poder desenvolupar l'anhelada economia sostenible. Biyiud és una de les start-ups d'origen català que vol incentivar la resposta activa d'aquesta demanda en residències i, per tant, incrementar el consum de les renovables a través d'optimitzar el seu sistema d'anàlisi de dades.

Biyiud ha desenvolupat una app on els consumidors elèctrics residencials poden obtenir punts BYDs, segons el concepte EcoValor, per seguir recomanacions diàries de consum elèctric renovable, els quals poden ser rebuts en programes de fidelització de marques sostenibles. Aquesta és la manera que ha trobat l'empresa per reduir les emissions de CO₂ del sistema elèctric mentre les empreses guanyen reputació en sostenibilitat, nous clients i més vendes. "Amb això, es busca incrementar el consum en els períodes horaris en els quals les energies solar i eòlica tenen més presència en el mix elèctric" ha explicat l'investigador i catedràtic de la UPC Andreas Sumper,

La innovació del projecte proposat per la start-up s'enfoca en un concepte basat en l'ús de lectures provinents dels smart meters que incrementen el valor de les dades recopilades. Tot això, a través de tècniques avançades d'IA en machine learning, cloud computing i blockchain. D'aquesta manera, la millora en la informació permet una personalització més específica i acurada de les recomanacions de consum elèctric, adaptant-se a les característiques de cada usuari, incloent-hi l'ús de dispositius elèctrics, els hàbits de consum i la gestió de l'energia, fotovoltaica i de vehicles elèctrics, generada per sistemes d'autoconsum.

És necessari que el consum d'electricitat estigui alineat a la presència de les fonts solars i eòliques d'energia, per tal d'aconseguir aprofitar-les al màxim i reduir les emissions de CO₂. Actualment, el principal repte per a les llars és disposar dels incentius i les eines adequades per optimitzar el consum d'energia verda. A través de l'aplicació es millora la capacitat de les llars de manera ràpida per ajustar el seu consum d'energia elèctrica a partir de l'obtenció de punts d'"EcoValor" que connecten amb una xarxa ampla d'entitats que treballen per la sostenibilitat com a comunitat.

Biyiun vol confrontar la situació amb el seu concepte, basat en un exercici de flexibilitat de la demanda, i donar solució a les persones de manera senzilla en el funcionament del sistema elèctric, adaptats a les noves tecnologies. Del servei, Manuel Villa-Arrieta, fundador i CEO de Biyiud, ha assegurat que aquest "és un mecanisme disruptiu per transformar la sostenibilitat en riquesa i empoderar les persones en l'avaluació del creixement sostenible de les empreses".

El projecte neix de la col·laboració entre el Centre d'Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i l'empresa, derivada de la mateixa Universitat. Amb un un any de durada, l'aliança d'aquestes entitats combina l'enfocament empresarial i l'experiència d'anys de recerca del CITCEA per posar en marxa una solució innovadora que pretèn millorar la sostenibilitat i l'eficiència del sistema elèctric. Està dirigit per Villa-Arrieta i  Andreas Sumper del CITCEA i compta amb el finançament del Programa de Suport als Digital Innovation Hubs (PADIH), en el marc del fons Next Generation de la Unió Europea.

"La iniciativa entre Biyiud i el CITCEA-UPC permetrà que les llars es vinculin amb més confiança a l'autoconsum. I encara que el servei de Biyiud es basa en un registre orgànic d'usuaris residencials, aquesta és també una proposta de valor perquè les comercialitzadores elèctriques tinguin altres mecanismes per incentivar la flexibilitat de la demanda" ha sentenciat Sumper. 

Bàner

 

Col·laboracions per la transició energètica

Fundada l'any 2001, CITCEA és un centre de recerca i innovació tecnològica de la UPC que treballa en l'àmbit de l'energia elèctrica i l'electrònica de potència. És membre de la xarxa TECNIO d'ACCIO de la Generalitat de Catalunya i està reconegut com a grup de recerca per part d'AGAUR, Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, Biyiud és una start-up fundada a Barcelona el 2021 amb el propòsit de convertir la sostenibilitat en riquesa. Ha nascut del programa Emprèn UPC i del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC). Ha participat en els programes CleanTech Camp de l'EIT Innoenergy, Catalonia Exponencial Leaders d'ACCIÓ, Tech4Climate de Ship2B Foundation i actualment a Google Cloud for Startups.

La proposta de futur de Biyiud

El model Biyiud es proposa com a evolució als criteris ESG (Environmental, Social and Governance) mitjançant informació transparent i traçable relacionada amb l'impacte social i ambiental de les empreses. Els indicadors en temps real de mercat de la start-up permeten incloure els clients de les empreses en l'avaluació de l'aportació del desenvolupament sostenible.

D'aquesta manera, les persones trien els vectors energètics i serveis amb un impacte social i ambiental més positiu buscant incrementar el seu valor i, així, estalviar en el consum sostenible amb ofertes. La ciutadania passa a ser un actor destacat i actiu en el desenvolupament sostenible, aprofitant la transversalitat de l'energia a l'economia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.