The Blue Box: el diagnòstic del càncer de mama amb una mostra d'orina

Des que un professor universitari els va explicar que hi havia gossos capaços de detectar càncer tan sols olorant l'alè d'un pacient – en el cas de pulmó- o una piga – en el cas dels melanomes- Judit Giró ha anat al darrere d'aconseguir fer el mateix amb el càncer de mama: un diagnòstic precoç, no invasiu i que doni poder a la dona. ''Les dones necessitaven una millor opció per diagnosticar el càncer de mama'', reconeix Giró, en una entrevista als Fulls d'Enginyeria, que creu que hi ha un biaix de gènere en els estudis biomèdics que ha descuidat l'estudi de proves i medicaments en les dones.

Per Giró, és preocupant que alguns estudis americans indiquen que el 40% de les dones que no fan regularment la mamografia addueixen el dolor d'una prova que, a més, provoca irradiació a les pacients.  Veu que una sola mamografia pot no ser suficient per diagnosticar a temps un càncer però fer-ne més, també és perillós.

Per això, per al seu treball de final de grau va començar a donar forma al que, de moment, s'està convertint en el projecte de la seva vida. Va col·locar sensors, tenint en compte els marcadors més significatius del càncer de mama ja descrits en la biografia, i un arduino per poder fer el precursor del que ja és The blue box.  Aleshores, amb ajuda del doctor Josep Gumà, de l'Hospital de Reus, Giró va testejar l'invent i va aconseguir una sensibilitat del 75%.

The Blue Box, però, ha continuat el seu camí a l'altra banda de l'Atlàntic. I és que Giró va guanyar una beca Balsells per anar a estudiar a la Universitat de Califòrnia, a Irvine, el màster Embedded Cyber-physical Systems. Va ser ''la peça que faltava al puzzle'', diu Giró, perquè pogués continuar el projecte. I és que allà, amb un company i amic, en Billy, van anar perfeccionant el projecte fins a tenir el seu primer prototip, imprès en 3D.

Per al treball de màster de tots dos, Billy va crear un servidor potent per allotjar l'algoritme d'intel·ligència artificial que Giró havia treballat , i va permetre que l'aparell enviés també les dades per Bluetooth al dispositiu mòbil de la pacient i després al servidor per tal d'alimentar encara més l'algoritme. ''Som molt complementaris'', diu Giró. Han aconseguit una sensibilitat del 95% que confien que pot canviar la manera de diagnosticar el càncer de mama i calculen que d'aquí a uns tres anys podria arribar al mercat.

De moment, ja han creat l'empresa, a Califòrnia, i han començat a fer els contactes, amb hospitals catalans, per fer l'estudi clínic amb 300 mostres. Això els ha de permetre comprovar-ne l'efectivitat i millorar-la per aconseguir superar les regulacions americanes el 2022 i les de l'EMA, el 2023. A més, tenen clar que volen continuar com a empresa: ''no ens volem vendre a cap farmacèutica, volem fer venda directa a les pacients''. I és que la idea és que cada família pugui adquirir aquest dispositiu, ''com qui compra una Alexa'', perquè les dones de la casa facin els seus propis testos.

James Dyson li anuncia el premi

Amb només 24 anys, Giró va presentar-se als 'The James Dyson Awards' perquè li sembla ''fascinant'' que una companyia amb tant de recorregut i èxit encara recordi com va començar i ajudi a fer créixer altres idees. Per aquesta edició s'havien presentat 1.800 projectes de diferents països. Un dia, la van trucar per demanar que es connectés a una videoconferència amb l'excusa que els enginyers de la companyia havien de fer-li més preguntes sobre The Blue Box. Així ho va fer i, tota emocionada explica que quan l'interlocutor va activar la seva càmera va veure que era el mateix James Dyson.''Crec que The Blue Box és una molt bona idea'', li va dir.  Dyson, doncs, entre els 20 projectes seleccionats prèviament, els havia escollit com a guanyadors internacionals. ''Sentir aquestes paraules d'una persona a qui admiro molt i que ha revolucionat la tecnologia em dona força per seguir tirant endavant'', diu Giró.

Enginyeria a la natura

Per Giró, l'enginyeria ''ben fet'' és la que surt de manera ''natural'' com a conseqüència d'una frustració i les ganes de superar-la. Per aquesta jove bioenginyera, la pròpia naturalesa, la biologia i la medicina ja tenen les solucions de fets que porten anys sent problemes i defensa que l''alt disseny'' s'aconsegueix sempre observant la natura. En el seu cas, si els gossos tenen un sistema olfactori que pot detectar el càncer, doncs busquem com ho podem imitar i deixant així, de fer proves que irradiïn es dones que –fins ara- han estat l'única solució per diagnosticar aquesta malaltia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.