Catalunya esdevé el primer laboratori obert de 5G a escala europea

L'objectiu de l'acord és posar en marxa un laboratori que permetrà experimentar amb les últimes tecnologies d’internet de les coses (IoT) i amb equips 5GNR per a la validació de serveis en un règim de recerca i pre-comercial de 5G, en escenaris reals i amb l'objectiu de reduir el temps de desenvolupament dels projectes. Així doncs, el laboratori permetrà concebre, testar i aprofundir en aplicacions basades en internet de les coses massiu i en network slicing,  que seran pilots dins de les activitats de la iniciativa 5G Barcelona. Aquests tindran connexió a la xarxa 5G d'Orange per a facilitar l'experimentació i la implementació de casos d'ús 5G extrem a extrem.

Amb aquest acord, i amb una aportació d'Orange valorada en més de 2,5 milions d'euros, la companyia operadora posa a la disposició de 5G Barcelona espectre radioelèctric de la banda de 3,5 GHz de 5G, punts d'accés a la xarxa pilot 5G d'Orange, punts d'accés LTE-M i connexió a un EPC (core network) per a la validació de diferents casos d'ús. D'aquesta manera, 5G Barcelona amplia l'oferta del seu Open Lab per a desenvolupar casos d'ús que puguin convertir-se en serveis en un futur pròxim.

El fet que l'abast de la cessió de l'espectre sigui per a tota Catalunya permetrà executar iniciatives experimentals en 5G en qualsevol punt del territori, també gràcies al desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya per tot el territori català, que permetrà donar connectivitat als equips i proves pilot 5G sense cobertura actual. Catalunya es converteix així en un entorn obert a l'experimentació, únic i diferencial, disponible.

En l'àrea de Barcelona, addicionalment als accessos amb cobertura LTE-M i 5G als Campus Nord de Barcelona i del Baix Llobregat a Castelldefels de la la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), l'acord inclou dos nous espais amb cobertura LTE-M:  la zona del Fòrum i del 22@.

La Fundació i2CAT assumeix la coordinació tècnica de la gestió de l'espectre, MWCapital lidera la coordinació de la demanda i els pilots, i la UPC aporta els laboratoris i grups de recerca experts en 5G del Campus Nord de Barcelona i del Campus del Baix Llobregat com a entorns d'assaig i realització de proves. Es pretén que la cessió d'Orange permeti experimentar amb senyals i en entorns reals les plataformes 5G operatives en la UPC.

Primers pilots i infraestructura 5G

La Fundació i2CAT i la UPC tenen previst desenvolupar dos pilots inicials aprofitant les noves infraestructures experimentals. Per exemple, i2CAT testarà i validarà en l'entorn 22@ el nou concepte neutral host, que forma part del projecte europeu 5GCity liderat per i2CAT, amb el qual es pretén minimitzar el nombre de desplegaments d'infraestructura per a fomentar que els operadors la comparteixin i ofereixin uns serveis més competitius. Amb aquesta solució estandaritzada i programable, els operadors d'infraestructures poden gestionar la infraestructura de xarxes i computació de manera integrada amb la finalitat de subministrar serveis als operadors de xarxa i facturar-los en conseqüència. Els permet expandir la seva cobertura amb costos més reduïts i accelerar el ritme amb el qual poden cobrir ubicacions clau addicionals.

Al Campus Nord, la UPC concentra diversos laboratoris que són clau per donar suport a les xarxes 5G. Entre altres, disposa d'un banc de proves amb dos centres de processament de dades (data center) interconnectats mitjançant un anell de fibra òptica. Aquest sistema permet executar algoritmes d'intel·ligència artificial i de big data sobre les dades obtingudes de monitoratge de xarxa. El propòsit és poder experimentar en l'àmbit de les futures xarxes intel·ligents (smart networks), les aplicacions d'internet de les coses (IoT) i el desplegament de xarxes virtuals amb garantia de recurs, entre d’altres. Aquesta infraestructura està connectada amb la resta de laboratoris del Campus Nord i del Campus del Baix Llobregat.

En aquest Campus del Baix Llobregat es desplegaran terminals 5G amb sensors i actuadors distribuïts. Les dades obtingudes es transmetran a un data center virtualitzat per al seu procés. Aquest data center estarà connectat a l'exterior i al Campus Nord mitjançant una fibra òptica de 10 Gbps. La gestió de la infraestructura física i la virtualitzada es realitza amb una plataforma de controladors específica que permet experimentar i desenvolupar nous serveis innovadors de sensorització massiva de IoT, així com provar i dissenyar solucions basades en xarxes flexibles totalment customitzables (SDN, NFV i network slicing). Tot això tindrà també un vessant docent que permetrà als estudiants d'enginyeria de telecomunicacions formar-se i experimentar amb aquestes tecnologies 5G innovadores.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.