Catalunya lidera la fabricació de tecnologia sanitària a l’Estat

El 35% de la tecnologia sanitària que es desenvolupa a l’Estat es fabrica a Catalunya. Així, la comunitat és líder en aquest tipus d’indústria, per davant del 21% de Madrid, 11% de la Comunitat Valenciana i 10% del País Basc. És una indústria que majoritàriament duen a terme empreses nacionals, en un 66% dels casos, mentre que el 22% són multinacionals espanyoles i un 9% són multinacionals de capital estranger. Un 24% de les companyies instal·lades a Catalunya tenen també, activitat productiva fora de l’Estat.

De fet, el sector té interès per internacionalitzar les seves activitats, tal com mora la dada que el 40% de les empreses analitzades valora l’obertura de nous centres, independentment de la mida o tipologia. El número de companyies que exporten ha crescut fins al 77%, una tendència que no només es produeix en les grans empreses.

Així ho recull  l’Estudi sobre fabricació de Tecnologia Sanitària a Catalunya elaborat per la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin) per a mostrar una imatge real i actualitzada d’aquesta indústria al país. L‘informe s’ha presentat aquest dimarts a Enginyers Industrials de Catalunya. El conseller tècnic de Fenin Catalunya, Javier Selva, ha volgut destacar que el sector de la tecnologia sanitària és “essencial” i “estratègic” i per això ha mostrat la disposició per “dialogar, definir, i consensuar” un pla estratègic sectorial per solució la tendència a la baixa que pateix Catalunya.

Catalunya és també la comunitat que té més fabricants nacionals, majoritàriament de capital familiar. Selvas també destaca que “la robustesa” ja que el 64% de les empreses obtenien el 50% dels seus components a Espanya, una dada que ha volgut posar sobre la taula en el context actual de desbastiment de components.

Les recomanacions

Amb l’estudi a les mans, Fenin proposa fins a deu recomanacions generals per tal d’enfortir el sector i millorar la seva competitivitat i que han de respondre o solucionar bona part de les limitacions que detecten els empresaris del sector com pot ser la falta de formació especialitzada, les ajudes a la internacionalització o més suport i formació sobre demandes i requeriments europeus de regulació de productes sanitaris.

recomanacions fenin

El sector, en dades

Segons l’estudi de Fenin, el sector aglutina a Espanya unes 1.000 empreses i 500 fabricants que també generen coneixement, amb 109 patents. Suposen el 6,3% de la quota de mercat europeu i registren una facturació de 8.840 MEUR, amb un volum d’exportacions de 3.550 MEUR. En el conjunt d ela despesa sanitària, suposa el 7,6% i contribueix amb un 0,64% del PIB. Selvas també ha volgut destacar l’ocupació que genera el sector amb 28.300 llocs de treball directe i fins a 100.000 de forma indirecta. “Hem de treure pit”, ha conclòs Selvas.

Un sector industrial

El president de la Comissió d’Enginyeria de la Salut d’Enginyers Industrials de Catalunya i president de Fenin, Marc Pérez Pey, ha defensat el sector com a “industrial” més enllà del seu paper de “proveïdor del sistema”.  Per això, ha defensat que l’estudi és “un primer pas” per posar en relleu la importància del sector sanitari també com a sector industrial.

marc pérez pey
Marc Pérez Pey, president de Fenin, en un moment de la presentació de l'estudi - Fenin

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.