Catalunya, tercera regió europea en intel•ligència artificial

Catalunya concentra 228 projectes d’intel·ligència artificial en el marc del programa Horitzó 2020 de la Unió Europa, l’instrument de referència de la UE per a l’impuls de l’R+D+i i se situa, així, en el tercer lloc en el rànquing de regions europees. L'11,3 % dels projectes, doncs, tenen algun soci de Catalunya. Així ho recull l’informe “Anàlisi de l’especialització en intel·ligència artificial a Catalunya” que s'ha presentat aquest dimarts i que identifica també 45 projectes de l’àmbit de la intel·ligència artificial dins dels 683 projectes de la RIS3CAT analitzats (el 6,66 %). 

Els projectes d’intel·ligència artificial de Catalunya es concentren en l’àmbit sectorial d’indústries de la salut (80 projectes), seguit per sistemes industrials (44), energia i recursos (40), i mobilitat sostenible (33). Així mateix, l’informe mostra l’augment en el nombre de projectes d’intel·ligència artificial en els anys 2015-2019 (últim any tancat del període d’anàlisi) i posa de relleu una clara tendència d’increment de l’activitat anual, en consonància amb el creixent interès científic, tecnològic, empresarial i de política pública en aquest àmbit.

Entitats i empreses capdavanteres en intel·ligència artificial

Les entitats de Catalunya que participen en més projectes d’intel·ligència artificial són la Universitat Politècnica de Catalunya (28 projectes), el Barcelona Supercomputing Center (25), la Universitat Pompeu Fabra (25), el centre tecnològic Eurecat (16) i la Universitat de Barcelona (14).

Pel que fa a les empreses que participen en més projectes, encapçalen la llista PAL Robotics (5), Worldsensing (4) i Dexma Sensors (4). En termes relatius, les entitats que tenen una especialització en projectes d’intel·ligència artificial més elevada són el Centre de Visió per Computador, amb un percentatge del 59%; la Fundació i2CAT, amb un 24%, i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya, amb un percentatge del 20%.

L’informe ha estat elaborat en el marc del programa de monitoratge de l’estratègia RIS3CAT i de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia.AI, i ha estat liderat per la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació (Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda) amb la col·laboració del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i de SIRIS Academic, especialitzada en l’avaluació de polítiques de recerca i innovació basada en dades.

El futur de la intel·ligència artificial 

Es calcula que l’any 2030 la intel·ligència artificial generarà un increment addicional de 15,7 bilions de dòlars del PIB mundial, principalment a partir de l’augment de la productivitat gràcies a l’automatització de processos (incloent-hi l’ús de robots i vehicles autònoms), l’increment de la productivitat del treball gràcies a la intel·ligència artificial (intel·ligència assistida i intel·ligència augmentada) i l’estalvi de temps i dels costos de producció a causa dels factors anteriors, i l’increment de la demanda a causa de la disponibilitat de productes i serveis d’intel·ligència artificial nous, de més qualitat i personalitzats.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.