Científics europeus presenten noves cèl·lules solars orgàniques que milloren l’eficiència energètica dels edificis

Experts europeus han desenvolupat noves cèl·lules fotovoltaiques orgàniques que, integrades sobre finestres i façanes de vidre d’edificis i instal·lacions, milloren la seva eficiència energètica gràcies al seu alt nivell de transparència i captació d’energia. Es tracta d’una de les principals novetats que es van exposar durant la jornada OPV Workshop: A new technology to market, on investigadors van donar a conèixer els últims desenvolupaments tecnològics en aquest àmbit.

Les cèl·lules fotovoltaiques orgàniques (OPV) són materials que es caracteritzen per la seva lleugeresa, adaptabilitat a diferents tipus de superfícies i, molt especialment, per la seva transparència. Aquest últim element resulta més atractiu per a la seva instal·lació en finestres, façanes de vidre i altres elements arquitectònics que faciliten l’entrada de llum a edificis ja que, a diferència de les cèl·lules opaques actuals, a més de captar l’energia solar, permeten el pas de la llum a l’interior amb transparència uniforme.

Durant la taula rodona científica, es van exposar els resultats de les investigacions Solprocel, Mujulima i Artesun, finançades pel 7è Programa Marc de la Unió Europea, enfocades a la producció de noves OP que milloren el seu rendiment en quant a absorció d’energia, durabilitat i reducció dels costos de producció. En aquest sentit, es va presentar una nova cèl·lula transparent amb vidres fotònics capaç d’adaptar-se al color de la superfície. Aquesta tecnologia fotovoltaica pot resultar de gran utilitat per a la construcció d’edificis sostenibles basats en l’autoconsum energètic, així com per millorar l’eficiència i reduir la factura d’aquelles instal·lacions ja existents amb un ús intensiu d’energia.

L’objectiu final dels projectes presentats durant la jornada va ser l’entrada al mercat de les seves tecnologies. En aquest sentit, una de les taules rodones va tractar sobre les barreres que habitualment han d’afrontar les investigacions d’R+D a l’hora d’oferir les seves innovacions a empreses, així com possibles solucions a través de casos d’èxit. La jornada es va tancar amb una sessió sobre l’estat actual de les OPV, les oportunitats de futur que ofereix i el nínxol de potencials clients que aquesta tecnologia pot arribar a abastar.
 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.