Cinc casals STEAM per aquest estiu

L'arribada de les vacances deixa temps lliure als infants, que ja han acabat les obligacions acadèmiques. La mainada espera amb il·lusió les activitats dels casals i les colònies que s'organitzen per, una banda, facilitar facilitar la conciliació i, per l'altra, donar l'oportunitat a nens i nenes a aprendre en camps que no sempre es treballen amb intensitat en l'entorn escolar. 

Cada any prenen més força les propostes d'estiu per introduir o reforçar als més joves en el món STEAM, perquè puguin aprendre sobre diferents camps de la ciència, la tecnologia i la robòtica. Els casals i les colònies són la solució perfecta, especialment quan la proposta barreja una part lúdica i una part pedagògica especialitzada. A Fulls d'Enginyeria hem recollit cinc propostes de casals d'estiu on els nens podran de gaudir mentre aprenen.
 

TechLab Manresa

TechLab Manresa de la UPC ofereix un seguit d'activitats adreçades tant a infants com al públic en general. Aquest és un projecte de divulgació científica i tecnològica que neix amb la vocació d'establir noves formes de relació entre la universitat i la ciutadania, basades en la col·laboració i el principi de learning by doing.

El projecte té un doble vessant que es materialitza en dos serveis. El primer consisteix a oferir un programa permanent d'activitats al voltant de la tecnologia que es dirigeix a la ciutadania que vol participar en activitats de formació o divulgació tecnològica. Es concreta en una oferta de tallers pràctics que tenen una finalitat formadora i d'ensenyament. El segon constitueix un espai dotat d'equips amb tecnologia puntera obert a tota la ciutadania per a poder crear i posar idees en pràctica. Cobreix la necessitat emergent de tenir a l'abast de tota la població la maquinària i les eines necessàries per a la generació d'idees o productes de caràcter científic-tecnològic i que ofereix les mateixes possibilitats a tots els col·lectius. Els organitzadors de TechLab afirmen que el projecte té la voluntat de facilitar el coneixement i millorar l'orientació acadèmica de l'alumnat i del professorat de secundària.

Els estudiants d'ESO, batxillerat i cicles formatius poden apuntar-se a diferents tallers, de temes com la programació d'aplicacions, a través de plataformes com Arduino o Lego Mindstorms, o de disseny i impressió 3D, per pensar i crear prototips i màquines. També duen a terme tallers adreçats a tots al professorat de secundària sobre recursos en nous continguts en els camps de la robòtica, l'electrònica, la programació d'aplicacions, la impressió 3D, i altres tecnologies emprades a les aules.
 

Tech Camp 

Si busques unes colònies on practicar anglès mentre aprens sobre tecnologia, el Tech Camp d'English Summer ofereix justament això. És un campament tecnològic on s'organitzem una sèrie de colònies temàtiques que s'acompanyen de classes d'anglès. El campament col·labora amb l'equip de Dynamind Dynamic Minds, que presenta una nova forma d'aprendre ciència i tecnologia, a través de la robòtica educativa. TechCamp és un campament tecnològic que experimenta amb noves tecnologies per potenciar l'enginy i la creativitat dels participants.

Als matins, els alumnes tenen tres hores de classe d'anglès amb professors nadius i a les tardes assisteixen a tallers on dissenyaran, construiran i posaran en marxa el seu propi robot que haurà de resoldre els diferents reptes que es puguin plantejar. A més, també aprendran a estructurar el pensament lògic, a dissenyar els seus propis videojocs o a construir una pàgina web. Gràcies a la informació oferida per Joan Ibarra, director d'operacions d'English Summer, sabem que aquest any ja tenen apuntats a tretze alumnes en les activitats tecnològiques, dels quals només tres siguin noies. Aquestes dades resulten alarmants si comparem amb la proporció de gènere d'anys anteriors, més igualitària. Sobre els coneixements previs dels alumnes, des de l'organització afirmen que reben de tot, però que els nens que s'apunten tenen un interès genuí per les matèries. Això sí, asseguren que molts repeteixen l'experiència.

eXplorium

Les colònies científiques d'estiu d'eXplorium estan dirigides a alumnes de primària, secundària i batxillerat i s'enfoquen a fer experiments i projectes de matemàtiques, ciències i tecnologia. Es proposen activitats adaptades a les diferents franges d'edat per superar reptes en equip.

Les activitats que porten a terme són experiments o reptes que es resolen aplicant el mètode científic. Segueixen un centre d'interès o fil conductor que serveix per enllaçar les activitats. Els organitzadors afirmen que volen portar a l'abast de tothom les matemàtiques, la química, la biologia, la física, la robòtica, l'astronomia o l'arquitectura per descobrir més sobre aquestes. L'equip de monitors acompanya durant totes les activitats en el procés d'aprenentatge i en estar en contacte directe amb els infants. L'organització està conformada per titulats amb experiència en el món de l'educació en el lleure i amb formació científica. Pol Landman, director d'eXplorium, explica que aquest any rebran entre un 30% i 40% de noies, un percentatge que espera que en el futur millori. Pel que fa les activitats d'eXplorium, el director les defineix com de lleure científic, basades en una metodologia experimental i manipulativa a través dels jocs.

FabLab Sant Cugat

FabLab és un centre de fabricació digital i d'intercanvi, obert al públic de 8 a 88 anys. Segons els responsables, a FabLab qualsevol persona pot convertir les seves idees en objectes tangibles a través d'un programari de disseny i les màquines de fabricació digital. Per estudiants, FabLab prepara dos tallers durant l'estiu, un orientat a nens i nenes de set a dotze anys i un altre per joves de tretze a quinze anys.

Segons ells, ofereixen un aprenentatge en fabricació digital experimentant amb fenòmens científics, tecnològic i artístics. Cada setmana es finalitza amb un projecte que es presenta a les famílies on s'uneixen aquestes tres disciplines a través de la impressió 3D, el disseny 2D, tall làser, la programació i la electrònica. Des de l'empresa afirmen que procuren que els projectes els puguin idear i crear col·laborant amb altres companys i companyes. En declaracions a Fulls d'Enginyeria, Matt Laverne, director del centre, explica que compten amb un equip flexible amb la capacitat d'adaptarse a cada perfil de nen. A més, des de FabLab són conscients que la paraula "tecnològic" pot arribar a actuar com a filtre per a molts pares i nens. Respecte al ratio de gènere, el director assegura que tot i que és molt variable, millora cada any. 

Tallers MNACTEC

El taller Vacances al museu és la proposta d'estiu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) de Terrassa. Els tallers infantils del museu se centren a ajudar a descobrir el món de la ciència i de la tècnica als més petits. Les activitats comencen a finals de juny i acabaran a finals de juliol en horari de 9 a 14 h.

En el taller, els monitors busquen ensenyar sobre la Festa Major, la química, la ràdio, l'energia i el tèxtil. Al llarg de les setmanes es donarà a conèixer, a més dels darrers avenços tecnològics i nous usos de la química en la medicina, la cultura popular de la ciutat i danses tradicionals. Entre altres activitats, també crearan un programa de ràdio, aprendran sobre diferents tipus d'energia, els usos i les implicacions mediambientals de cadascuna d'elles, o com muntar un teler i crear objectes amb materials reciclats. Aquests tallers estan dirigits a nens i nenes de cinc a dotze anys i es desenvolupen en diferents espais del museu.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.