Cinc propostes STEM per un Sant Jordi amb vocació

Es parla molt de la necessitat de fomentar les vocacions més tècniques entre els més petits i de ben petits. O petites, més aviat. Perquè d’aquí uns anys, la bretxa actual que existeix a les carreres STEM sigui més petita o hagi desaparegut – a Enginyeria Industrial a la UPC, sense anar més lluny,  només el 23,2% dels matriculats aquest curs són dones- els experts coincideixen en reivindicar aquest foment de les disciplines que s’engloben en les sigles STEM. Els llibres són una bona manera de trencar estereotips, visibilitzar referents i, d’alguna manera, acostar tots aquests universos als més petits.

Com cada Sant Jordi, des de Fulls d’Enginyeria hem volgut recollir algunes propostes que compleixen aquest objectiu.

La robòtica és, sens dubte, una de les extraescolars STEM per excel·lència. Però... sabem el que s’ha de saber? Berta Páramo fa un recorregut per la història dels robots i l’interès de l’ésser humà per crear vida artificial. Robotland (Zahorí Books, 2022) és doncs, una bona manera d’endinsar els més petits al món de les màquines i els androides. És una lectura recomanada a partir dels 10 anys.

Sovint, les matemàtiques són la matèria més temuda a les escoles. Té fama de complicada, una etiqueta que la matemàtica Eugenia Cheng vol eliminar a base de divulgació. És per això que ha publicat un llibre de gran format on utiltiza el mètode STEAM per crear una aventura matemàtica interactiva ambientada a l’habitació d’una nena. Cada doble pàgina té un repte matemàtic i, per tant, els lectors tenen la possibilitat d’explorar nous conceptes des d’una perspectiva senzilla, creativa i visual. Molly i el misteri matemàtic (Baula, 2021) està pensat per a nens i nenes d’entre 10 i 12 anys i compta amb les il·lustracions d’Aleksandra Artumowska, plenes de detalls i complicitats matemàtiques.

Aficionar-se a la ciència sembla més fàcil amb experimentació. I per això, i per a ensenyar com funciona el sentit de la vista, El llibre-caixa La ciència de la visió (Edebé,2022) vol fer descobrir als nens i nenes com funcionen molts principis científics de l’òptica a través d’una exploració interactiva i la proposta de construir sis màquines dissenyades per l’expert enginyer de paper Rob Ives. És una manera lúdica i didàctica de descobrir la visió i respondre preguntes com per què el cel és blau, per què alguns ulls semblen brillar a la foscor o com es creen il·lusions òptiques.

Pels nens més somiadors que volen visitar planetes llunyans i tresors secrets, la proposta arriba en anglès: The adventures of Orbiter and Rover (Space Kids, 2022).  És la història d’Ausias i Oliver, dos nens petits que un dia es converteixen en una nau espacial enviada a una missió a Mart amb l’encàrrec de trobar una pedra espacial que té el poder per desbloquejar tots els secrets de l’univers. Una bona manera d’atraure els més joves a la ciència de l’espai.

Referents en paper

Les dones, tot i més invisibiltizades, han fet grans contribucions a la història de la ciència i la tècnica. Inventores i els seus invents (Flamboyant, 2018) d’Aitziber Lopez (autor) i Luciano Lozano (il·lustrador) ofereixen una selecció bonica i divertida d’objectes, màquines o altres objectes que han inventat dones que volien millorar al món. Hi apareixen noms més coneguts com Hedy Lamarr, inventora de la base del wi-fi, però també d’altres menys populars com ara Margaret A. Wilcox, una enginyera mecànica de Chicago que va inventar la calefacció pel cotxe, Josephine Garis Cochrame, filla d’enginyer, que va inventar el rentaplats, o Ángela Ruiz Robles, inventora espanyola nascuda a Villamanín el 1895 a qui se li atribueix l’invent de “l’avi” del llibre electrònic.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.