''Clar i injustificat retard'' en les renovables a Catalunya

Enginyers Industrials de Catalunya creu que Catalunya pateix ''un clar i injustificat retard'' en el desenvolupament de les energies renovables i demana un ''canvi de mentalitat i procediment'' del Govern per promoure la seva implantació.

En un posicionament fet públic aquest dimecres, l'Associació i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya fan una valoració molt crítica de les diverses versions del Pla de l'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya (PECAC) les ''dificultats administratives'' que han impedit el compliment efectiu en els darrers quinze anys.

Per Enginyers, la implantació de les renovables és ''un repte de país i, alhora, un repte generacional'', i insisteixen en la necessitat d'establir ''prioritats'' entre la implantació de la generació renovable i la coexistència amb les zones agrícoles i ramaderes per poder arribar als 15.000 MW el 2030 que preveu el Decret Llei 16/19.

En el document, Enginyers Industrials de Catalunya demanen ''fugir'' del discurs ''fàcil'' d'oposició a l'ocupació de camps de conreus i aposten per ''integrar'' l'energia fotovoltaica a l'autoconsum, a la neteja dels corredors forestals,a reforçar l'activitat econòmica del territori i a identificar i promoure activament usos que aporten valor afegit addicional a més de la generació d'elèctrica neta.

Més instal·lacions aprovades

En el document, els Enginyers recorden que s'han aprovat només el 56% dels projectes eòlics i el 67% dels projectes fotovoltaics, a data 30 de setembre, cosa que suposa només 26 dels 44 projectes presentats, que suposen 1.037 MW en eòlica i 282 MW en fotovoltaics. Dels parcs eòlics – amb una potència sol·licitada de més de 900 MW-, se n'han autoritzat 261MW i d'instal·lacions fotovoltaiques se n'han autoritzat 45 MW, dels més de 100 MW sol·licitats.

Per això consideren que cal incrementar aquest nombre i ritme d'instal·lacions per la qual cosa demanen que s'agilitzin els tràmits administratius per evitar que els projectes ''s'eternitzin'' o s'incompleixin terminis, una situació que provoca perjudici econòmic al promotor. En aquest sentit, creuen que s'ha de valorar la possibilitat de ''Declaració d'Utilitat Pública'' per facilitar-ne la tramitació i que prevalgui l'ús del territori per energies renovables per sobre d'altres consideracions legítimes d'utilitat privada.

Enginyers Industrials de Catalunya creu que s'han d'impulsar projectes que impliquin un ús ''mixt energètic i agrícola'' del territori per demostrar que energia i agricultura són perfectament ''compatibles''. També demanen que es garanteixi una ''adequada retribució'' dels excedents que resulten en les instal·lacions d'autoconsum, quan la producció és superior al consum autoalimentat i que es promogui també, projectes singulars d'eficiència energètica que impliquin innovació, com pots er la generació verda d'hidrogen.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.