Claus per a reindustrialitzar Catalunya al primer Congrés Eurecat

"Ens trobem en un moment crític per a la indústria" així ho ha afirmat Guillermo Dorronsoro, Management Board Advisor en ZABALA Innovation Consulting, durant la primera sessió del primer Congrés Eurecat, celebrat al Recinte Modernista Sant Pau. Segons Dorronsoro, algunes de les principals causes que porten a aquesta afirmació és l'estancament del creixement de les economies d'occident, el descens de la classe mitjana del món desenvolupat i el pacte intergeneracional que ha d'afrontar dues dècades de jubilació dels baby boomers.

Pel professional, la solució es troba en recuperar la indústria en tot l'àmbit nacional. Són diverses les raons per afirmar això. La primera és que la indústria crea ocupacions amb salari mitjà més elevat i amb molta més resiliència. A més, millora la balança de pagaments i promou la innovació. Les dades que ha exposat el ponent deixen clar que hi ha una correlació directa entre indústria i prosperitat i, per tant, proposa un nou enfocament per superar la divisió entre polítiques de creació de riquesa i socials.

Durant la ponència principal, Dorronsoro ha exposat un decàleg per a reindustrialitzar Catalunya. El primer punt d'aquests deu punts és la perspectiva, la qual implica el treball de la nostra generació i la nostra herència tant industrial com polític. El segon punt és la urgència, ja que cal esforçar-se per posicionar-se a la pole position internacional. En tercer lloc, trobem la prioritat, on la solució, segons ha exposat Dorronsoro, és donar absoluta prioritat a la política industrial fins a 2030. A més, l'oportunitat històrica que atorga els fons Next Generation EU presenta un escenari que s'haurà d'explotar a favor del desenvolupament del teixit industrial. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb més de 140.000 milions d'euros, traça el full de ruta per a la modernització de l'economia espanyola, la recuperació del creixement econòmic i la creació d'ocupació, per a la reconstrucció econòmica sòlida, inclusiva i resilient després de la crisi de la COVID, i per respondre als reptes de la dècada vinent.

La innovació i l'R+D també seran factors molt importants per a la reindustrialització i, per tant, s'haurà d'orientar a entitats científic-tecnològiques per a aquesta missió. Així mateix, caldrà reforçar la col·laboració publicoprivada per desenvolupar i fer créixer el sector industrial. La indústria requereix llarg termini i, de la mateixa manera, una estabilitat. La comunicació s'haurà d'apatar a aquesta nova realitat perquè, segons la presentació, la política social del s. XXI és la política industrial. L'últim punt, conceptuat com a Pile driver, significa "ser ferms i directes sobre el tema" com ha comentat Dorronsoro. "La indústria és rellevant per al futur d'aquest país i, per aquesta raó, cal pegar un gran cop d'estaca" ha afegit Dorronsoro. Actualment, a causa del context actual, les grans potències han iniciat una batalla global per la nova indústria "en la qual Europa no pot abaixar la guàrdia" ha assegurat.

Reunió del sector industrial

Seguidament de la intervenció del ponent, ha tingut lloc el col·loqui sobre La relocalització de la indústria com a factor de riquesa del país. A més de Dorronsoro, a la taula rodona han participat el director general Corporatiu i d'Operacions d'Eurecat, Xavier López, el director d'Operacions de Simon, Albert Pérez, la directora d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, Carmen Poveda, i el director d'Operacions de Jolt Green Hidrogen Solutions, Arturo Vilavella. "La generació actual no veu a la indústria atractiva" ha declarat Pérez sobre la situació actual i els reptes als quals ens hem d'afrontar. D'altra banda, Poveda ha assegurat que "els consumidors tenen molta força per establir un estàndard normatiu i de consum per influir en els productes i la producció", recalcant el poder dels ciutadans.

Segons Daniel Altimiras, president d'Eurecat, "la finalitat del Congrés Eurecat és sumar per aportar noves visions que reverteixin en l'impuls de la competitivitat de la indústria, un objectiu que requereix que sigui més avançada tecnològicament, a partir d'una inversió estratègica en innovació tecnològica i des d'un enfocament basat en la col·laboració"

El primer Congrés Eurecat

La primera edició del Congrés Eurecat ha abordat a Barcelona el futur de la indústria des del punt de vista de generar alt valor afegit i relocalitzar algunes activitats que es van portar a altres països, així com des de l'angle del potencial que ofereix la innovació per reduir els riscos derivats del canvi climàtic i els reptes i les oportunitats de l'aplicació real de la intel·ligència artificial a l'empresa.

Amb el lema 'El futur de la nostra indústria', ha aportat els criteris i les prioritats per a l'enfortiment de la indústria, des del punt de vista de la generació de valor i donant resposta als reptes de la relocalització i del canvi climàtic amb la innovació tecnològica i aplicant la intel·ligència artificial.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.