Cloud Computing i ChatGPT

ChatGPT, darrer llançament de l'empresa OpenAI, s'ha consolidat com una eina efectiva de programació per a Enginyeria cloud o Cloud Computing. Google Cloud o Amazon Web Services són algunes de les plataformes al núvol més rellevants del sector. Aquestes ofereixen una gran varietat de serveis i recursos i permeten la realització i implementació de tota mena de solucions amb una gran escalabilitat i flexibilitat, mentre es manté una gestió de costos òptima. Tot i això, la gran varietat de serveis, configuracions i constants actualitzacions fan que sigui un dels sectors del desenvolupament de programari amb major grau de complexitat.

Mentre les grans tecnològiques miraven cap al metavers, tecnologia impulsada en els darrers anys per Facebook, ara conegut com a Meta, i que pretén revolucionar les interaccions humanes, la startup OpenIA va irrompre amb la IA conversacional, canviant la direcció del sector. Segons la companyia Merkle, ChatGPT és un model d'aprenentatge automàtic basat en l'arquitectura Generative Pre-trained Transformer que ja compta amb la seva última versió, on va ser entrenat amb 100 trilions de paràmetres, la qual cosa suposa un increment considerable respecte als 175 bilions a la seva anterior versió. Gràcies a l'ús de la informació de milions de pàgines web per complir les demandes dels usuaris, el servei millora l'efectivitat i el rendiment en cadascuna de les noves versions.

El model va començar per utilitzar la informació de la web per a respondre preguntes simples, però ara ha evolucionat fins a ser capaç de raonar i proporcionar codis de programació en funció dels requisits que un usuari li faciliti. ChatGPT pot ser aplicat d'una gran varietat de formes en funció de les necessitats a la programació Cloud. En el moment en què un programador no té prou experiència amb un recurs o plataforma, el model d'intel·ligència artificial ofereix una assistència útil i avançada. ChatGPT fa accessible als usuaris cadascuna de les característiques del recurs demanat, arribant a proporcionar codis d'exemple aplicables.

¿Què diu el sector?

En declaracions per HeraldoLuis Deza, director de consultoria de Mazars, la IA pot suposar un canvi tan radical com el de l'ofimàtica als anys vuitanta o internet a finals dels noranta. "Es convertirà en una eina imprescindible en totes les professions, això que generarà que els treballadors se centrin en les tasques de més valor afegit", ha assenyalat. No obstant això, cal destacar que ChatGPT està lluny de ser una solució infal·lible, ja que al final la informació o els codis d'exemple que proporciona el servei són una extracció de la informació de les documentacions pròpies que les plataformes al núvol ofereixen.

Aquest és el punt que més fa dubtar els experts sobre la seva capacitat per vèncer el cercador de Google. Adrián Gallegos, CTO de Telecoming, empresa especialitzada en monetització de serveis digitals, té clar que ChatGPT pot acabar amb Google a llarg termini perquè "obre una oportunitat per millorar la comprensió de l'enunciat", però recorda que cal estar alerta a la "veracitat, exactitud o precisió de les respostes". En una entrevista al marc del MWC de Barcelona, Gallegos va explicar que els programes com ChatGPT es basen en un entrenament previ que "hauria de donar-se gairebé a temps real per estar a l'última", quan aquest és un sistema que ni tan sols necessita estar connectat a internet, cosa que perjudica la seva actualització. Per tant, a mesura que un usuari tingui més experiència menys necessitada haurà d'usar aquest tipus d'intel·ligències artificials. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.