Codificar té nom de dona

Fa quatre anys que la Shaminderjeet Kaur es va traslladar a viure Barcelona. És índia i tenia formació i certa experiència en el sector tecnològic però a Catalunya no li va servir per poder exercir perquè hagués hagut de convalidar els seus títols i a ella, el que li interessava, era trobar feina a la ciutat i contribuir a l’ecosistema. Va conèixer Migracode i, a través d’aquesta entitat, el programa CodeWomen, que treballa per a l’apoderament de la dona en el sector tecnològic. “Quan ets migrant, canviar de país és com un tornar a néixer”, explica la Shami, “és molt difícil començar una carrera en fora”. Introduir-se a CodeWomen, doncs, li ha servit per fer-se valdre, conèixer companyes del sector en situacions similars i tenir una xarxa a qui recórrer en cas de dubtes o fins i tot una mentora que t’ajudi en els moments més difícils.

I així és com, d’un temps ençà, la Shami freqüenta les trobades que s’organitzen en aquest programa encetat fa tot just dos anys i mig. L'artífex del projecte, Henriette Hettinga explica, en una entrevista a Fulls d’Enginyeria, que van començar amb un grup molt petit a Slack que ja té 300 usuàries i ara aconsegueixen fer reunions presencials de més de trenta dones que busquen acompanyament en el sector tecnològic. Aquestes trobades mensuals, habitualment en diumenge, són una de les potes de CodeWomen. Vol aconseguir que les dones no se sentin soles en un sector clarament masculinitzat i se sentin lliures de preguntar qualsevol dubte que se’ls plantegi. Però també aposta per formar dones que precisament treballen en altres àmbits i tenen interès en la tecnologia i en codificar. Per això, un dilluns al mes s’organitzen sessions en què mentores voluntàries acompanyen dones novelles en la codificació.

És el que fa l’Anne Sophie Vandendooren, una advocada belga que va descobrir el seu interès per la tecnologia quan treballava en l’àmbit de la justícia al seu país. La frustrava veure que es podien “automatitzar i optimitzar” molts processos que en aquell moment es feien manualment i físicament. Després d’una altra experiència laboral com a advocada en una energètica francesa, es va traslladar a Holanda – la seva parella va trobar feina allà- on va voler emprendre amb una companyia que combinés la tecnologia i l’assessorament legal. Es va adonar, però, que no sabia codificació. Ho va resoldre amb un ‘bootcamp’ i ha acabat aconseguint el que s’havia proposat: una feina de desenvolupadora on pot exercir, també, d’advocada. I, a més, té prou coneixements per compartir-los amb altres dones com ella.

Per això, i després d’haver conegut per internet a Hettinga i tota la feina de Migracode i CodeWomen, aquest 2022 s’ha animat a ser una de les mentores del programa. Com que com a advocada ja havia treballat ajudant persones migrants, ha vist en la tecnologia una nova manera de fer-ho. “Hi ha moltes companyies que busquen migrants per treballar, i aquests la trobaran si tenen l’ajuda adequada”, explica l’Anne Sophie. De moment ha treballat al costat de dones de l’Índia i Pakistan, però reconeix que és un suport que necessiten les dones d’arreu per no sentir “vergonya” de començar en un nou sector i no sentir-se jutjades. “Crec que és molt important tenir suport d’altres dones per sentir-te còmoda preguntant”, diu l’Anne Sophie. I això, explica, és el que fa a CodeWomen, seure al costat d’algú que necessita compartir un projecte o una idea i saber com desenvolupar-lo.

Hettinga explica que són projectes amb els quals treballen per les empreses on estan contractades o que volen tirar endavant per elles mateixes. Poden estrar construint un joc, una aplicació o un formulari de registre per l’escola dels seus fills, per exemple. O fins i tot, el projecte final d’un ‘bootcamp’. O pot ser que tinguin interès per la ciència de dades i busquin algú que l’introdueixi en aquest món, o que necessiti conèixer les eines que pot requerir iniciar algun d’aquests projectes. “CodeWomen és una gran i diversa comunitat”, defineix Hettinga, que relata que hi ha una gran varietat de temàtiques, tipologies i estils de projectes en curs. “Tot tipus de projectes poden trobar el seu camí i ser part de la comunitat”, recalca la impulsora de la iniciativa.

Sentir-se segura

ShamiPer la Shami, el millor del programa és guanyar seguretat i confiança mentre es coneixen altres dones que estan en situacions similars i que necessiten “solucions” per tirar endavant. Ella ho recomana als seus contactes perquè ho veu realment com una opció per desenvolupar una carrera al sector tecnològic en un entorn de no discriminació. “Volen ajudar a la gent”, especifica la Shami, que ho veu més important encara quan hi ha família i fills petits. La Shami, de moment, ha decidit prioritzar el seu nadó però aprofita l’experiència a CodeWomen per formar-se i forjar-se una futura trajectòria en tecnologia.

Valor afegit

CodeWomen ha crescut força en pocs temps, una mostra més que hi ha interès social en fer un lloc a les dones al sector tecnològic, ara en minoria. Segons explica Hettinga, les empreses – algunes col·laboren i patrocinen CodeWomen i Migracode- valoren cada vegada més la diversitat. “A vegades només són paraules”, diu Hettinga, “però hi ha companyies que li donen molta importància” perquè “no es poden crear productes per a tothom si no tens un equip on s’hi reflecteix tothom”. Posa d’exemple aplicacions de l’àmbit de la salut que no donen els resultats esperats perquè només l’utilitza la meitat de la població que s’hi sent identificada o que li funciona.

Aquest fet, sumat al punt de vista diferent que aporten les dones i les habilitats, també especial, d’aquest gènere – principalment en comunicació- són un valor afegit que les empreses comencen a valorar. “Crec que les dones som molt bones en el treball en equip”, especifica Hettinga, perquè estem “acostumades a cuidar i a voler que les persones se sentin benvingudes i apreciades”. I tot això, recalca la directora del projecte, és la meitat de qualsevol feina mentre que l’altra meitat és la part tècnica. Per això, reconeix que les dones són un “actiu real” per les companyies, també les que estan enfocades a la tecnologia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.