“Com a persona immigrant sempre has de destacar molt més que els altres per poder estar en el mateix punt”

Ha acabat el Grau d’Enginyeria en Tecnologia Industrial en només tres anys i mig, mentre feia també, de professor de reforç. Actualment, estudia el màster d'Enginyeria Industrial en l'especialitat d'Automàtica, era mentor d’estudiants a la UPC, treballa com a professor en l’acadèmia ASES i també al centre d’investigació CITCEA-UPC. Soufiane El Yaagoubi (Taza, 2000) és un dels pocs estudiants d’origen marroquí que s’ha graduat recentment a l’ETSEIB. La seva trajectòria, però, és una mostra d’esforç i superació que, tal com ell expressa en una entrevista a Fulls d’Enginyeria, es pot convertir en un referent. “Un marroquí pot ser a Catalunya per estudiar, treballar i destacar”, diu.

En Soufiane té 23 anys, va arribar a Catalunya amb 10 i adaptar-se no li va ser gens fàcil “van ser els anys més difícils de la meva vida”. Va venir a viure amb la seva mare i els seus dos germans a Torroella de Montgrí, on el seu pare s’hi havia traslladat uns anys abans. Es va incorporar a 4t de Primària en una escola pública on li va costar força integrar-se. Per sort els números li van fer de reforç,  i des del principi va començar a desenvolupar-se molt bé amb ells, “com que no havia d’entendre cap llengua ni llegir en veu alta tenia més facilitat”. A poc a poc els números es van convertir en el seu refugi i més tard la seva passió. Amb el pas dels anys es va adonar que li agradava saber com funcionava el món de les matemàtiques i la ciència, decantant-se, al final, per professionalitzar-se en l’enginyeria industrial.

“Només he conegut dos marroquins en tota la carrera”. El nombre d’estudiants estrangers a la UPC no supera el 5,96%, un fet que va notar en Soufiane quan va entrar a estudiar. “Com a persona immigrant sempre has de destacar molt més que els altres per poder estar en el mateix punt”, declara. Hi ha molt poca diversitat, cosa que el va sorprendre perquè en altres universitats, coma la ULB, el 50% dels seus companys eren immigrants. No hi ha cap estudi que expliqui el perquè de la poca diversitat, però en Soufiane creu que per moltes famílies immigrants els estudis d’FP són una via més ràpida per la incorporació al món laboral. Per això és fonamental el suport de la família “per mi, la meva família, és un pilar fonamental de la meva vida”. Explica que els seus pares sempre han donat suport als seus fills en els estudis, per exemple, el seu germà gran va estudiar una Formació Professional especialitzada en ADE i actualment dirigeix una empresa, o la seva germana petita, que està estudiant la carrera d’ADE.

image
Soufiane El Yaagoubi a la sala Eiffel d'Enginyers Industrials
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.