La intel·ligència artificial substituirà metges i metgesses?

Escoltar una cançó que Spotify t’ha recomanat, preguntar-li a l’Alexa si demà plourà, veure l’estat del trànsit a Google Maps, filtrar els correus no desitjats en una carpeta spam… totes aquestes accions tenen una cosa en comú: no serien possibles sense la intel·ligència artificial (IA). És innegable que la IA ha revolucionat la nostra societat moderna fins el punt que depenem d’ella per moltes tasques de la vida quotidiana.

Un dels punts de controvèrsia d’aquesta revolució és l’impacte que pot tenir en el mercat laboral. Segons un  informe del Fòrum Econòmic Mundial, al 2025 es perdran 85 milions de feines a causa de la IA. De fet, ja ho estem veient avui: per exemple, s’han substituït persones d’atenció al client per bots informàtics en pàgines webs i aplicacions mòbils. Això ha portat a certa part de la comunitat mèdica a qüestionar-se si la IA representa una amenaça real pel ser futur laboral. Des del meu punt de vista, tot i que la IA revolucionarà el camp de la medicina, mai substituirà completament els metges i les metgesses.

D’entrada, s’ha de tenir en compte la responsabilitat legal: en medicina, és molt difícil que una tecnologia prengui la decisió final de diagnòstic i/o tractament. Això és perquè el propietari de la tecnologia no s’arrisca a assumir tota la responsabilitat quan hi ha vides humanes en joc, tenint en compte que sempre hi ha algun error (cap algoritme té una precisió de 100%). Per aquest motiu, els productes mèdics amb IA que es dissenyen avui sempre es pensen com a eina de suport per a prendre decisions però mai com a eina independent capaç de diagnosticar i/o receptar un tractament sense la supervisió d’una persona qualificada.

A més, els metges i les metgesses fan tasques diverses. Sí, part de la seva feina implica tasques molt repetitives i conseqüentment, molt automatitzables com per exemple recollir dades clíniques dels pacients. La IA podria substituir-los en aquest tipus de tasques. Però també fan moltes altres on simplement sempre seran superiors a un algoritme: en el disseny d’un assaig clínic, en fer la maniobra de Heimlich (per salvar una persona que s’està ofegant per ennuegament) o en oferir suport a un pacient durant un tractament. Aquest últim punt és especialment important: de moment, la IA no pot simular l’empatia. Escoltar a un pacient, entendre les seves necessitats, establir una relació de confiança metge-pacient…la IA està molt lluny de poder oferir-nos aquestes experiències.

Per tant, la pregunta no és si la IA substituirà els professionals sanitaris, sinó en quin tipus de tasques ho farà. Analitzar milers d’imatges mèdiques per a ajudar a un radiòleg a fer un millor diagnòstic o transcriure les dades clíniques d’un pacient a consulta per a que el metge no tingui que escriure-les a l’ordinador són exemples de tasques que es duran a terme per un sistema d’AI. Però això no vol dir que desapareixeran els metges i les metgesses. De la mateixa manera que la implementació del pilot automàtic als avions comercials no ha suposat una substitució dels pilots: la tecnologia ha millorat la seguretat del vol i ha reduït el nombre de tasques repetitives que fa un pilot però el pilot sempre té la última responsabilitat del vol i continua sent igualment necessari.

La IA no representa una amenaça pels metges i metgesses. Més aviat tot el contrari: és una eina que permetrà “augmentar-los”, millorant el seu rendiment i per tant l’atenció als pacients. Com sempre, no és una qüestió de tecnologia vs humans sinó de col·laboració de les dues parts. Ara bé, els metges que utilitzin IA segurament sí que substituiran aquells que no comptin amb aquesta tecnologia.

Joan Domingo, dl., 03/01/2022 - 22:38
Encertada reflexió. Completament d’acord. IA col·laboratova igual que robòtica col·laborativa i instrumentació biomèdica col·laborativa…
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.