Creen un ‘sastre’ virtual que encerta la talla en les compres de roba 'on-line'

L'INTEXTER de la UPC al Campus de Terrassa, juntament amb les empreses iDeal i Holonix, la botiga de roba italiana Piacenza, la Universitat Tecnològica de Munic i l’Institut Tecnològic Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins de València (AIDIMME) han dut a terme MORPHEOS, un projecte que ha generat el primer sistema del món que garanteix, amb un 100% d’objectivitat, la presa de mides del cos humà per triar la talla que li escaigui millor als compradors de roba per comerç electrònic.

Gràcies a aquest sistema, les empreses que venen roba a través d’Internet poden oferir als seus clients, d’una manera molt senzilla, la possibilitat de prendre’s les mides del cos. A partir de dues fotos enviades des d’un dispositiu mòbil, mitjançant l’aplicació ISizeYou al sistema MORPHEOS, es determina la talla de roba més escaient en funció de les mides de cada persona.

El sistema està disponible, en fase de proves i per a telèfons mòbils iPhone, al web la botiga italiana Piacenza. Des de la incorporació del sistema MORPHEOS i de l’aplicació ISizeYou, aquesta botiga especialitzada en peces de qualitat elaborades amb caixmir ha experimentat un augment significatiu de les vendes.

Més vendes i menys devolucions i emissions de CO2

Una de les finalitats del projecte és contribuir a l’augment significatiu de les vendes de roba per Internet alhora que reduir les despeses, en devolucions, que es calculen en milions d’euros. I és que, mentre que en sectors com el de les tecnologies el 50% de les vendes ja es produeix a través d’Internet, al sector de la moda aquest percentatge no arriba al 15%. Una de les raons principals d’aquesta diferència és la dificultat que tenen les grans marques i les botigues per garantir als seus clients que el pantaló, la samarreta o el vestit que han comprat virtualment és la talla més adient del model escollit del catàleg.

Actualment, el percentatge de devolucions al sector de la moda europeu és del 40%. Les conseqüències d’aquest alt volum es tradueix en despeses afegides, pèrdues milionàries en vendes i, de retruc, en l’emissió de tones de CO2 generades pel transport de les mateixes devolucions.

Segons José Antonio Tornero, investigador de l’INTEXTER i coordinador del projecte, “MORPHEOS no només farà possible l’augment de venda de roba per Internet, sinó que estalviarà les despeses derivades de les devolucions i despeses de transport. També reduirà el nombre de pèrdua de vendes així com les emissions de milers de tones de CO2 generades precisament pel transport de les mercaderies que el client rebutja perquè no li van bé de talla”.

Per això, el programa Horizon 2020 de la Unió Europea ha finançat amb un milió d’euros el projecte MORPHEOS, un complex sistema informàtic construït en base a determinats algoritmes que permet als consumidors de roba per Internet prendre’s les mides ells mateixos per conèixer la talla exacta, amb un 100% d’objectivitat per a cada model del catàleg.

Aquest sistema informatitzat, desenvolupat pels investigadors de la UPC a Terrassa, genera un banc de dades amb els diferents morfotipus del cos, de forma que estableix diferències tipològiques per tal que la marca o la botiga virtual de moda pugui aconsellar al client diversos models que li escauen amb la talla exacta i objectiva.

Més senzill que les tècniques actuals

El comprador que vulgui fer servir l’aplicació ISizeYou només ha d’instal·lar-la al telèfon mòbil (de moment només funciona en els models iPhone) a través d’Apple Store, registrar-se i fer-se dues fotografies. Després ha d’entrar al web de vendes de l’empresa, que disposa de la mateixa aplicació, i validar-se com a usuari. A partir d’aquí, li apareixerà a la pantalla al catàleg de roba i els models més adequats en base a la talla precisa i objectiva, aportada pel sistema informàtic MORPHEOS després de processar  les dades obtingudes a partir de les dues fotografies enviades prèviament.

“Fins ara”, explica l’investigador de la UPC José Antonio Tornero, “les gran marques feien servir complicades metodologies d’escàner en 3D que perfilaven i emmagatzemaven el cos per intentar assegurar la talla al client durant la venda per Internet”. Per Tornero aquests escàners “són molt poc flexibles perquè no actualitzen la morfologia del cos del client en el moment de fer la compra. En en altres casos,  es basen en mides aportades pel comprador i que no tenen la garantia de ser exactes. Amb el nostre sistema”, afirma, “la botiga o les grans plataformes de venda per Internet, com Amazon, podrien assegurar al client, amb una fiabilitat del 100%, que la roba que li venen s’adapta a les mides del seu cos”. En aquest sentit, Tornero considera que disposar d’aquesta aplicació és “com portar al mòbil un sastre virtual particular que et pren la talla per afinar en la compra de cada model”.

Aplicable en altres sectors comercials

Aquest sistema, pensat de moment per guanyar en eficàcia en la compra de roba per Internet, també es podria aplicar per a comerç electrònic d’altres sectors, en els quals la fiabilitat de les mides és un factor clau per la venda dels seus productes, com ara el del moble o el d’articles vinculats al sector automobilístic.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.