Crisi sense precedents en els preus de l’energia

La mitjana del preu de l’energia ha passat de 37,67 €/MWh – amb preu excepcionalment baixos per la incidència de la pandèmia - el tercer trimestre del 2020 a 118,17 €/MWh el tercer trimestre del 2021, és a dir, ha crescut prop en 80,57 €/MWh en un any, més d’un 300%. Són les dades relatives als mercats energètics entre els mesos de juliol a setembre que recull l’informe elaborat per membres de la comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya i la consultora ONSEN on també s’alerta que els valors poden seguir pujant el darrer tram de l’any, si la matèria primera continua amb l’escalada de preus que ja ha suposat una ‘crisi de preus sense precedents’.

L’any 2021 va començar de forma molt irregular durant el primer trimestre, mentre que en el segon es van mantenir uns preus força elevats. En aquest tercer han seguit pujant de manera que s’ha anat superant pràcticament dia rere dia el màxim històric. De fet, la previsió és que en l’últim trimestre que resta de l’any el preu de la matèria primera segueixi en augment i segueixi superant els valors que s’han definit en aquest tercer exercici. La gran pujada de preus s’'atribueix principalment a l'increment dels drets d'emissió del CO₂ en la producció elèctrica, sumat a la gran escalada que ha patit el preu del gas. I és que la mitjana assolida pel gas natural per aquest tercer trimestre de 2021 ha estat de 48,56 € /MWh el que suposa 38,71 per sobre de la mitjana obtinguda en el mateix període de 2020.

La causa d’aquesta situació rau en les baixes reserves de GNL a tota Europa, les tensions de subministrament existents entre Rússia i Europa pel canal Nord-Stream 2 i la pujada del consum de GNL en el continent asiàtic. Actualment els mercats europeus es troben cotitzant en valors molt elevats i, de seguir la tendència prevista, aquest 2021 pot acabar sent un dels anys més cars dels últims temps.

El preu dels drets d'emissió de CO₂ se situa en valors al voltant dels 64 €/t EUA, un valor alt considerant la forta caiguda que va experimentar al març de l'any passat. Des d’aleshores, el preu pràcticament no ha fet més que pujar.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.