Des de caramels intel•ligents a bateries de matèria orgànica, el que dona de si el 4YFN

Emprenedors, empreses, inversors, institucions públiques... Més de 20.000 professionals en 700 expositors diferents s’han citat a la setena edició del Four Years From Now (4YFN) que tanca aquest dijous. El congrés ha ofert a les start-ups digitals la possibilitat de mostrar els seus productes i serveis amb les tecnologies més innovadores del moment.

El 4YFN s’ha celebrat durant la setmana juntament amb el Mobile World Congress 2022 on la intel·ligència artificial, la tecnologia quàntica i les novetats del metavers han estat molt presents. L’exhibició ha estat una gran ocasió per guanyar visibilitat i per establir connexions internacionals amb possibles socis i inversors d’arreu del món. Al congrés s’han habilitat zones per a reunions com l’Inversor Corner, el Community Club o el Private Meeting Lounge, així com diferents escenaris, principalment el Discovery Stage i el Beta Lab Stage.

La fira ha reunit sota el mateix sostre experts de les tecnologies com l’Internet de les Coses, els serveis al núvol, l’IA, etc. El desenvolupament digital s’ha utilitzat en diferents sectors des de la salut a l’educació passant pel benestar amb l'objectiu de millorar la vida de les persones o aconseguir una societat més justa.

Salut digital

Són moltes les tecnologies que se centren en perfeccionar les tècniques mèdiques actuals com per exemple Leuko, una opció per controlar el nivell de les cèl·lules blanques sense extraccions de sang. El desenvolupament del dispositiu preveu utilitzar llum i IA per determinar les cèl·lules sanguínies dels capil·lars superficials dels dits.

A més, al 4YFN s’ha exposat una nova eina amb el nom d’Smart Lollipop, un dispositiu mèdic basat en un caramel intel·ligent. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, la CEO i cofundadora, Diana Ballart explica que Smart Lollipop diagnostica malalties a través d’una mostra de saliva i després en digitalitza la resposta a través d’una plataforma en línia. El seu objectiu és “poder substituir l’analítica de sang sempre que sigui possible de forma no invasiva”, afirma Ballart. Així, la cofundadora experta en innovació disruptiva reconeix que el seu target principal és pediàtric, ja que el seu disseny és “ideal” per als nens.

4YFN

 

Educació i tecnologia

Yoy Simulators ofereix la possibilitat d'ensenyar mitjançant la realitat virtual i augmentada. Els simuladors de l'empresa xilena poden ser útils per a la instrucció de professionals de molts sectors diferents, ja que permet aprendre a conduir camions elèctrics, a auscultar o a fer simulacions de primers auxilis o incendis.
D'altra banda, Taptilo presenta un dispositiu per aprendre Braille d'una manera més lúdica, però sobretot "fàcil i eficaç", comenta el representant del projecte coreà a Fulls d'Enginyeria. Segons els seus propis estudis, Taptilo redueix a la meitat el temps d'aprenentatge en comparació als mètodes tradicionals.

Digitalització del dia a dia

Tant les empreses com els emprenedors del 4YFN tenen l'objectiu de solucionar o facilitar la vida de les persones mitjançant la tecnologia. Per això, ticc ha desenvolupat un intermitent mans lliures per a cascos per millorar la seguretat viària, declara Gerard Valls a Fulls d'Enginyeria. Valls ha destacat el paper del projecte, original de Barcelona, davant l'augment de vehicles sostenibles com el patinet i la bicicleta a les ciutats.
La digitalització del nostre dia a dia arriba també al món de les mascotes. Pluto Square ha creat un sorral intel·ligent que es neteja automàticament després que els gats l'utilitzin i una aplicació per mantenir el control si no estàs a casa.


La tecnologia per a un futur responsable

L'energia és un tema central en tots els debats sobre el present i el futur de la societat, i com no podia ser d'altra manera, també ha tingut una importància majúscula a la fira. L'empresa japonesa PJP Eye ha presentat el seu mètode per convertir la matèria orgànica en carboni. La representant de l'empresa ha explicat a Fulls d'Enginyeria que amb la "pell de les olives" del nostre país es podria produir carboni per fer bateries. Les bateries resultants són "segures, reciclables duradores i de càrrega ràpida".

4YFN

 

Entre tots els participants internacionals també s’han reunit els principals actors catalans del sector. Així doncs, ACCIÓ, Barcelona Activa, Tech Barcelona i les diferents universitats catalanes com la UPC també han pogut mostrar al món el seu treball.

En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, destaca que el 4YFN fa créixer les start -ups catalanes, ja que “deixa un llegat” per a la transformació digital del model productiu. A més, amb l’expositor d’ACCIÓ s’ha utilitzat perquè 36 empreses emergents catalanes guanyin visibilitat internacional, trobin inversors i coneguin socis d’arreu del món.

Així mateix, la UPC ha donat a conèixer 25 empreses sorgides de la mateixa universitat i centrades en sectors tan diversos com la biotecnologia i la salut, els negocis i la productivitat, l'agricultura i l'alimentació, la mobilitat i les smart cities, l'energia, el gaming i el marketing digital a través de la intel·ligència artificial.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.