Desenvolupen una tecnologia per aprofitar l’excés d’energia de les plaques solars

El dispositiu Power Electronic Device (PED-dispositiu d'electrònica de potència) permet gestionar diferents tecnologies d'emmagatzemament amb un sol equip basat en una tecnologia avançada d'electrònica de potència. Es connecta, estratègicament, a la xarxa de distribució i permet gestionar els fluxos d'energia elèctrica que es generen entre els panells solars, els consums i el conjunt de convertidors i bateries, per fer-los més eficients i respectuosos amb el medi ambient.

Aquest és un treball que ha desenvolupat el Centre d’Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) de la UPC en el marc del projecte europeu RESOLVD, coordinat per la Universitat de Girona i en què participen socis de cinc països europeus. Amb el dispositiu s'aconsegueix que l'energia generada localment es pugui aprofitar millor gràcies a la capacitat d'emmagatzemar l'excés de producció i alliberar-lo, més tard, durant els moments en què sigui necessari, segons els sistemes de gestió de la zona i aprofitant els pics de generació de les fotovoltaiques.

Participació de socis de cinc països europeus

El projecte està coordinat pel grup de recerca d’Enginyeria de Control i Sistemes Intel·ligents (eXiT), integrat a l’Institut d’Informàtica i Aplicacions de la Universitat de Girona (UdG), i desenvolupat juntament amb socis de cinc països europeus. A més del CITCEA de la UPC, hi participen la distribuïdora d’energia elèctrica Estabanell Distribució, el centre de recerca Joanneum Research (Àustria), l’empresa del sector TIC Intracom Telecom (Grècia), l’empresa Comsensus (Eslovènia) i el centre d’innovació Smart Innovation Norway (Noruega). El projecte ha tingut una durada de tres anys i mig i ha estat finançat amb fons de la Comissió Europea, en el marc del programa Horitzó 2020.

Estabanell ha liderat la integració de tots els components físics, així com de la tecnologia. Aquesta ha estat validada en un pilot al municipi de L’Esquirol (Osona), dins la xarxa de distribució d’Estabanell a nivell de baixa tensió, que és el segment de la xarxa que connecta llars i negocis amb l’energia elèctrica. En concret, el sistema ha permès validar com gestionar les fonts renovables fotovoltaiques i la mobilitat elèctrica amb els consums dels usuaris.

A més de la coordinació del projecte, la tasca del grup eXIT s’ha centrat a desenvolupar els algorismes per la predicció de la demanda i generació diària d’energia i la posterior planificació de la càrrega i descàrrega de les bateries. L’anàlisi d’aquestes dades fa possible anticipar els problemes de congestió a la xarxa o les variacions de la tensió que poden afectar la qualitat del subministrament en el consumidor. 

El projecte culminarà amb el RESOLVD Final Event, una jornada que aplegarà tots els socis per compartir els resultats de la recerca i analitzar les oportunitats de futur que obre aquest avenç tecnològic. La trobada tindrà lloc el dia 23 de febrer, en format virtual, i serà oberta a tothom.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

apphttps://apps.apple.com/es/app/fulls-denginyeria/id1499082412?l=caandroid