Deu enginyeres industrials, entre les 100 dones TIC referents a Catalunya

El projecte Women Approved, impulsat per l’Instituto Más Mujeres, ha fet pública la primera llista de les 100 dones referents del sector TIC a Catalunya. Son dones que avui en dia lideren projectes tecnològics d’alt impacte en àmbits com la intel·ligència artificial, la transformació digital o la gestió de dades. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar visibilitat al talent femení en l’àmbit tecnològic i proporcionar referents reals i diversos per a les noves generacions. D'entre les seleccionades, des de Fulls d'Enginyeria hem identificat les deu enginyeres industrials, formades majoritàriament a la UPC, que lideren i innoven des de posicions clau dins del sector:

  1. Nuria Cañero Martinez 

Enginyera Industrial per la UPC, lidera projectes digitals per al sector públic, impulsant la transformació digital amb solucions innovadores centrades en la ciutadania. Actualment, és directora Smart Government Vertical Solutions Practice. És una apassionada per la innovació, les tendències tecnològiques i la promoció del lideratge femení fort dins l’àmbit TIC.

  1. Mònica Prats Castellví 

Enginyera Industrial amb formació en gestió i certificacions àgils per la UPC. Especialitzada en transformació digital i optimització de processos, ha treballat en entorns diversos a la Xina, Nigèria i Catalunya. És consultora de negoci TIC i treballa per fer que la tecnologia millori la vida de les persones, és per això, que ha liderat projectes en sectors com l’automoció, la salut, el farmacèutic, l’immobiliari, l’aeronàutic o l’educatiu.

  1. Berta Carrasco Alegre 

Enginyera industrial per la UPC i màster en Management Engineering. Té experiència en la gestió de serveis i vocació de lideratge en l’àmbit TIC. Ha treballat com a consultora a Accenture i Bios Management i actualment és Technical Account Manager a Oracle. Impulsa projectes tecnològics destacant pel seu lideratge col·laboratiu i el seu compromís amb la promoció de les vocacions STEM entre els joves. 

  1. Marta Rovira Gatell 

Enginyera industrial superior per la UPC amb formació en lideratge, finances i tecnologies cloud, ha treballat a PwC, IBM i actualment lidera projectes tecnològics complexos a ITnow. Actualment és consultora sènior de projectes tecnològics i està especialitzada en gestió de projectes, optimització de processos i desenvolupament de negoci, destaca pel seu lideratge estructurat i empàtic,

  1. Andrea Moreno Solé 

Enginyera de disseny industrial per la UPC i especialitzada en desenvolupament del producte amb un màster en disseny de packaging i branding. Actualment és configuradora de software especialista en gestió documental. Ha desenvolupat la seva trajectòria principalment al sector industrial i de serveis, aportant solucions i configuracions tècniques.

  1. Esther Izquierdo Martínez 

Enginyera industrial per la UPC amb PDD-IESE i més de 20 anys d’experiència en construcció, enginyeria d’instal·lacions i sostenibilitat. Actualment directora d’innovació i persones a WATTEGA i vicepresidenta de l’Stem Women Association. També ha liderat entitats com ARCbcn i el Clúster de l’Energia Eficient.

  1. Anna Porta Pérez 

Enginyera a l’IQS convalidada com a Enginyera Industrial per la Universitat Ramon Llull. Va completar la formació amb un màster en Gestió d’Empreses Industrials i continua formant-se cada any. Actualment, és directora tècnica de dues empreses del sector de les energies renovables i instal·lacions. També gestiona recursos i projectes, tot combinant direcció i recerca de nous contactes.

  1. Carolina Orellana Aranda 

Enginyera Tècnica Industrial per la UPC, certificada per Siemens PM Excellence i SAFE for teams. Disposa de més de 20 anys d’experiència a Siemens Digital Industry Software, on ha ocupat rols tècnics i de gestió de projectes. Actualment, és Project Manager en la digitalització industrial, on impulsa la cohesió i el treball col·laboratiu entre equips, actuant amb transparència.

  1. Irene Martín-Aragón Navazo 

Enginyera Industrial per la UPC, amb màster i certificacions en gestió de projectes (PMI, PM@Siemens, PROSCI, SAFE 6). Actualment Service associate director i project management officer a Siemens, és experta en gestió de projectes i té una àmplia experiència en serveis de consultoria de sistemes PLM. Dona suport als equips d’implementació, de qualsevol complexitat e indústria.

  1. Mireia Blanco Martínez 

Enginyera Tècnica Industrial especialitzada en Electrònica Industrial per la UPC. Treballa des de fa 24 anys a l’empresa ABAST Systems, consultora TI de solucions tecnològiques. És una especialista en solucions híbrides de TI i propostes de sistemes, s’encarrega del disseny i de la configuració del maquinari i del programari.

Aquest reconeixement posa en valor no només el seu talent tècnic, sinó també la seva capacitat de lideratge en un sector encara marcat per la bretxa de gènere. Les seves trajectòries són prova que l’enginyeria industrial pot ser una via d’accés clau a posicions de responsabilitat en el món digital. A més de la llista, durant l’acte també es va presentar l’Informe de Bones Pràctiques 2025, que recull iniciatives de 24 empreses per fomentar la igualtat de gènere dins del sector. El document destaca accions concretes en àmbits com el lideratge femení, la captació de talent, la formació o la visibilització de referents.

El projecte Women Approved, vol ser un instrument útil per a empreses, mitjans i institucions que busquen incorporar la perspectiva de gènere en l’àmbit tecnològic. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.