Diada 2022: recerca, coneixement i innovació
Recerca, coneixement i innovació. Són “les eines clau” perquè l’enginyeria pugui passar “ràpid a l’acció” i “aportar solucions per al progrés sostenible des d’una perspectiva social, ambiental i econòmica”. Així ho ha destacat la nova presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, en el seu primer discurs en una Diada, la festa de la professió que enguany s'ha dedicat, precisament a aquests tres àmbits i que ha tingut lloc aquest dimarts al CosmoCaixa en el format més semblant a l’habitual, després de la COVID-19.
Salamero ha pronunciat aquestes paraules després d’escenificar, al costat del nou degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, el canvi de governança i agrair als seus antecessors, Jordi Renom i Josep Canós, la dedicació i la bona tasca al capdavant de les institucions. Com a mostra d’agraïment, Salamero i Armengol els han lliurat una ‘E’, símbol de l’anterior Diada, la del 2021.
Conduit per la periodista Raquel Sans l’acte també ha volgut representar amb una sèrie de cubs de colors els diferents reptes que té la societat i que, precisament, l’enginyeria pot donar-hi solució. Els enginyers Ferran Rodríguez i Laura Garcia, de l’àmbit sanitari i energètic respectivament, han aportat la seva visió en un diàleg on s’ha parat especial atenció en la contribució que hi pot fer la tecnologia, i l’enginyeria en general.
Sans però, no ha estat sola a l’escenari sinó que ha comptat amb la companyia de l’Ari, un robot de PalRobotics que ha reflexionat sobre la importància i el paper d’aquesta tecnologia a la societat i la transformació que representarà la seva extensió i fins i tot els seus límits.
En aquesta línia, també ha reflexionat el director general de Transferència de Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Xavier Aldeguer que ha defensat el paper de Catalunya en la recerca Europa, comparant-la amb països de la mateixa població com són Suècia, Àustria o Bèlgica, però ha alertat que cal més inversió privada per poder tirar endavant la innovació empresarial. Per això, ha fet una crítica al sistema universitari per valorar “massa pels papers que es publiquen” i ha demanat un “esforç de canvi” perquè la transferència d’impacte tingui traducció en la carrera acadèmica dels docents universitaris.
“La societat catalana no pot prescindir de l’enginyeria”
La Diada ha clos amb el parlament del nou degà, Narcís Armengol, acompanyat de les dues juntes de les institucions. Ha presumit de la paritat, d’aquestes juntes que assumeixen “el repte i el deure d’incorporar el talent femení a la professió”. Per Armengol, cal que les noies “vegin l’enginyeria com un instrument per dedicar-hi la vida laboral".
Armengol ha defensat la tasca de Col·legi i Associació en un món “interconnectat” per liderar una xarxa de connexions i col·laboracions “de qualitat i confiança” que han de permetre, ha afegit, “als enginyers i enginyeres tenir impacte i capacitat d’influència”. “La societat catalana no pot prescindir de l’enginyeria si vol donar resposta als seus reptes”, ha conclòs.