Diagnòstics amb intel•ligència artificial

La intel·ligència artificial comença a fer-se un lloc entre les eines per a la lluita contra el covid-19 i sobretot en el seu diagnòstic. Un equip multidisciplinari de l'Hospital del Mar ha liderat un projecte per a una nova eina basada en l'anàlisi de radiografies que doni suport als metges d'urgències en el diagnòstic dels pacients amb infecció pel coronavirus SARS-CoV2.

Per al projecte s'han utilitzat més de 6.000 radiografies de tòrax de pacients del centre amb covid-19 i sense covid-19, un número que ha permès obtenir un alt nivell de fiabilitat, del 80% en el conjunt dels pacients, i del 82% si es té en compte els que tenen un diagnòstic positiu per aquesta malaltia.

Segons un dels líders del projecte, el doctor Max Hardy-Werbin, la seva posada en marxa i la incorporació als centres del Parc de Salut Mar podrà ajudar a gestionar les urgències i adreçar cada pacient al circuit indicat per a la seva patologia. Tan aviat com es realitza la radiografia de tòrax i s'introdueix al sistema, l'eina permet dictaminar amb un elevat nivell de fiabilitat si el pacient té o no signes radiològics de covid-19. Els metges de l'Hospital del Mar també expliquen que a més de descartar l'afectació radiològica per covid-19, per als casos que siguin positius servirà de base per al desenvolupament de models que, analitzant la informació digital oculta a l'ull humà, aportin informació de valor en la malaltia com, per exemple, la necessitat de ventilació mecànica o de resposta a tractament.

És una eina complementària de suport a la decisió dels professionals clínics, i no pretén que arribi mai a substituir els test de PCR, els símptomes clínics i la mateixa imatge radiogràfica. Aporta però l'avantatge de la rapidesa, de només segons, i que és fàcilment reproduïble. Joan Gilbert, bioinformàtic de la secció de biologia molecular del Servei d'Anatomia Patològica, ha explicat a Fulls d'Enginyeria que el programa funciona amb les imatges preses a l'Hospital del Mar i de la seva població usuària però que difícilment es podria extrapolar a d'altres centres sanitaris perquè les màquines i la població, entre d'altres aspectes, produirien un ''biaix''. Tanmateix, si que ha reconegut que podria ser senzill construir els algoritmes amb les imatges de cada hospital o fins i tot, pensar en una base de dades conjunta del sistema.

Reconèixer la tos amb telèfon mòbil

Un equip de l'Auto-ID Lab, un laboratori del Massachusets Institute of Technology (MIT) encapçalat per l'investigador català Brian Subirana, està ultimant un model de reconeixement de veu que permetria diagnosticar i detectar positius de covid-19 a través de la tos. Segons ha explicat Subirana als Fulls d'Enginyeria, el projecte està en fase de recollida de proves i hi pot participar qualsevol persona des de casa seva a través del web opensigma.mit.edu.

En poc més d'una  setmana, el projecte ha trencat ''rècords mundials'' pel que fa a la participació ciutadana, que  Subirana qualifica de ''brutal i al·lucinant''  tot i que és conscient que es necessiten moltes mostres més per poder acabar de crear l'eina. Per això, recalca que no cal estar malalt ni tenir tos per poder-hi participar. Subirana explica que la intel·ligència artificial ''no té límit'' i es pot anar molt més al detall, com més informació es tingui. S'utilitzen xarxes neuronals que per Subirana ''ningú no sap com funcionen'' però ho fan d'una manera ''al·lucinant'' i ho compara amb la capacitat de definir si una retina és d'home o de dona, i en canvi, cap oftalmòleg n'és capaç.

Per l'investigador, una dels particularitats del projecte és que serà una eina de fàcil accés i econòmica i per tant, pot ajudar molt als països en vies de desenvolupament. ''No m'imagino els catalans punxant-se cada dia tres vegades per fer-se un test, i hi ha països que tampoc tindran aquestes eines'', diu Subirana.

L'investigador, és optimista i, tot i que la decisió depèn dels metges, en un termini de vuit setmanes podria començar a funcionar.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.