Distincions ICREA per a tres investigadores i dos investigadors de la UPC

Les investigadores Cristina Canal, Cristina Masoller i Ana Isabel Pérez Neira, i els investigadors Marino Arroyo i Luis Velasco, de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) han estat reconeguts pel programa ICREA Acadèmia que impulsa i premia des del 2008 l’excel·lència de la recerca de les universitats públiques de Catalunya.

Cristina Canal és investigadora adscrita al Departament de Ciència i Enginyeria de Materials (CEM) i responsable del grup Plasmes per Aplicacions Biomèdiques, del grup de Biomaterials Biomecànica i Enginyeria de Teixits (BBT) així com docent a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE). Ha rebut el reconeixement per la seva activitat de recerca sobre els efectes terapèutics dels plasmes freds a pressió atmosfèrica en la seva interacció amb biomaterials, amb focus especial en teràpia de osteosarcoma.

La investigadora Cristina Masoller és la tercera vegada que rep un ICREA Academia, després de ser reconeguda el 2009 i el 2015. Vinculada al grup de recerca Dinàmica no Lineal, Òptica no Lineal i Làsers (DONLL) i adscrita al Departament de Física i professora de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). Masoller dedicarà l’ICREA Academia a desenvolupar eines d’anàlisi per descodificar la informació de senyals òptics complexes i aplicar aquesta tecnologia per  desxifrar fenòmens del món real, com ara les sèries climàtiques. 

De la seva banda, Ana Isabel Pérez-Neira, investigadora adscrita al Departament de Teoria del Senyal i Comunicacionsi al Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) i professora a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona (ETSEIB) centra la seva recerca en el desenvolupament de tècniques de processament de dades i senyals per a les noves xarxes de comunicació tridimensionals que integraran el satèl·lit, les plataformes aèries i els segments terrestres.

El professor Marino Arroyo és investigador del grup de recerca Mètodes Numèrics en Ciències Aplicades i Enginyeria (LACÀN) , del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), i està adscrit al Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental i a l’Institut de Matemàtiques de la UPC-BarcelonaTech (IMTech) de la UPC. Arroyo dedicarà l’ajut ICREA a diferents projectes, entre altres, a intensificar la recerca en materials artificials bioinspirats, concretament a desenvolupar nous materials amb deformabilitat reversible extrema.

Pel que fa a Luis Velasco, és investigador del Centre de Comunicacions Avançades de Banda Ampla (CCABA) i del Grup de Comunicacions Òptiques (GCO), i està adscrit al Departament d’Arquitectura de Computadors de la UPC. La seva recerca se centra en el desenvolupament de diferents tecnologies que permetin l’evolució del 5G cap a una arquitectura descentralitzada escalable. Això inclou: Xarxes més enllà de 5G basades en intenció, automatització de xarxa, aprenentatge automàtic explicable, aprenentatge per reforç amb entrenament off line, aprenentatge col·laboratiu i per transferència i aplicacions intel·ligents. Aquest és el segon ICREA Acadèmia que rep Luis Velasco, l’anterior el va obtenir el 2015.

Ajuts per a cinc anys de recerca

El programa ICREA Acadèmia atorga a les persones seleccionades una subvenció de 40.000 euros anuals durant un període de cinc anys per a activitats de recerca. En aquesta convocatòria s’han rebut 196 sol·licituds, entre les quals han resultat seleccionats 18 investigadors i 12 investigadores adscrits a les diferents universitats catalanes.

Amb les concessions de la convocatòria 2020, ja són 274 el total d’investigadors i investigadores del sistema universitari català que han obtingut ajuts ICREA Acadèmia en el marc d’aquest programa, finançat pel Govern català amb 5 milions d'euros anuals.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.