Dones que lideren dades

Les dades són el pa de cada dia de Rosa Ortuño, Rosa M. Castro, Conxi Pérez i Isabel Bellot. Són enginyeres informàtiques i treballen en sectors tan diferents com el de ciberseguretat, el farmacèutic, els vídeojocs o l'auditoria. Cadascuna, en el seu àmbit, és plenament conscient de la necessitat actual de tenir dades i dels perills que això comporta.

Sense anar més lluny, Castro, directora d'IT de Noucor, explica que el sector farmacèutic disposa de dades de clients, de pacients i fruit de l'I+D que fan les companyies i que s'utilitzen per millorar vendes i reduir costos, és a dir, la informació interna i externa ajuda a prendre decisions. Des de la posició d'Ortuño, CEO de OptimumTIC, en canvi, les dades s'usen per evitar atacs informàtics. "Sabem el comportament de la gent i qualsevol que surti de la normalitat ens fa sospitar", relata. Al sector dels videojocs, per contra, les dades serveixen per generar i dissenyar nous productes. Pérez, CEO i cofundadora de RollDBox Games, destaca que moltes dades que recopilen serveixen per millorar l'experiència d'usuari. A més, com a experta i consultora en transformació digital, destaca la importància de tenir diferents eines, com són les xarxes socials, per captar dades i recorda la diferència de punt de vista de negoci i d'usuari. "Necessitem aquestes dades", afirma. Per la seva banda, Bellot, CDO de Grant Thornton Spain, veu que les empreses poden tenir bons programadors per recopilar aquestes dades, però que també calen bons gestors de les mateixes per evitar problemes de rendiments. "És important tenir ben muntada la capa de dades i treballar dia a dia amb gent ben formada", diu Bellot.

subscriu-te

 

Precisament la formació del personal és un dels punts forts d'Ortuño. Com a empresària del sector de la ciberseguretat, té personal amb sous molt alts perquè costa de trobar-los i, per aquest mateix motiu, destina molt pressupost a formar-los. És un dels valors que estén com a directiva. "Intento tenir valors, cuidar la meva gent que per això hem crescut junts", afirma. Aquesta és la seva manera d'entendre el lideratge empresarial, però dona un consell clar: "ser tu". En aquest sentit, Ortuño veu que intentar liderar i gestionar persones, fita que creu que és "el més difícil del món", no es pot imitar ningú ni agafar un estil "masculí" malgrat que els referents siguin homes. "Si intentes imitar, ho fas malament", conclou convençuda. La confiança també és, també, el punt fort que destaca Bellot. "Tenir confiança és el teu valor, has de creure en els teus aprenentatges".

És una opinió semblant a la que té Castro que ha estat en reunions de comitès de direcció on és l'única dona. Veu que passa sovint i s'enfada quan li insinuen que són les mateixes dones qui "es posen bastons a les rodes". Per això, defensa tenir confiança en una mateixa per avançar en una empresa, però sobretot recomana entendre "com funciona el món". "Els lideratges funcionen de certa manera i has d'observar i prendre decisions per aproximar-te", diu, "què puc fer jo per ser visible?". Conxi Pérez es reconeix bevedora de la filosofia americana de treballar per reptes i això, li encanta. Reconeix que per implementar segons quines transformacions a les organitzacions cal un lideratge fort i ho entén com la manera de fer créixer els equips "amb preguntes intel·ligents i deixant que s'aprengui".

WiDs


Dades, lideratge i dones al WiDS

Ortuño, Castro, Pérez i Bellot han exposat aquestes idees a la primera taula rodona del WiDS Barcelona 2024, l'acte oficial del Women in Data Science, a la capital catalana. És el quart any que les ambaixadores Karina Gibert i Núria Castell-Ariño tiren endavant aquesta iniciativa, nascuda de la Universitat de Stanford per visibilitzar professionals de l'enginyeria de dades en un entorn molt masculinitzat. "Posar un granet de sorra" a fer visible aquest talent femení és el que va motivar Gibert a portar el WiDS a Barcelona, treballant al costat de Núria Castell-Ariño, que destaca que els programes sempre tenen el vistiplau de Stanford. Totes dues enginyeres informàtiques comparteixen el lideratge del COEINF, són degana i vicedegana respectivament, i han treballat durant anys per revertir les dades que es donen a informàtica, on només el 14% dels matriculats són noies.
Ho ha explicat a l'acte de benvinguda d'aquesta jornada la vicerectora de compromís social i igualtat Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Josefina Antonijuan, que ha manifestat la voluntat de la universitat d'assolir l'equitat. Actualment, només el 30% dels matriculats a la UPC són dones. Tot i les dificultats per treballar en aquesta línia, Antonijuan veu dades "optimistes", com ara que els nous graus d'Intel·ligència Artificial i Ciència i Enginyeria de Dades, "que no tenen l'estigma de l'enginyeria informàtica", s'han estrenat amb percentatges propers al 30%. La vicerectora té clar que cal formar dones en aquest àmbit perquè té alta demanda i està ben remunerat a més de donar un valor afegir a les dones amb feines versàtils. "Si no hi entrem, estarem, de facto, discriminades" ha alertat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.