El 2021 comença amb increments en el preu de la llum

El 2021 ha començat amb un canvi de tendència en el preu de la llum, en comparació al 2020 i el 2019. Després de tancar l'any, al desembre amb el preu més baix de la història en el mercat elèctric (33,96 €/MWh) han fet estrenar el 2021 amb un preu rècord de 114,89 €/MWh, un preu que no s'assolia des del 2014.

El fet que el mercat energètic sigui marginalista i per tant, que l'última tecnologia marqui el preu, ha causat aquest increment. I és que la darrera tecnologia són les centrals de cicle combinat que funcionen amb gas natural que ha patit un augment de preu a causa de l'increment de la demanda per la baixada de temperatures. Aquesta situació s'ha sumat a l'encariment de les emissions de CO2 i al fet que les renovables no han pogut donar resposta a la demanda del consum i s'ha hagut de recórrer a les energies tradicionals.

mercat

Segons explica l'enginyera industrial i directora executiva a Onsen Energia, Laura Garcia, aquest és un canvi molt important que ''entra en contradicció'' amb el context de transició energètica que, entre altres aspectes, té com a base l'electrificació de la indústria.

Garcia creu que cal estar pendents d'aquesta nova tendència, però confia que passada l'onada de fred, es recuperi la producció de renovables i torni a canviar. Reconeix però, que el canvi ha posat ''en alerta'' el sector. ''Ningú no preveia que passaria això al gener'', ha dit Garcia en declaracions a Fulls d'Enginyeria. Per això, l'enginyera no s'aventura a fer cap altre diagnòstic de cara a les properes setmanes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.