El 2021, preus energètics de rècord

El darrer trimestre de 2021, els preus de l’energia han tornat a batre rècords. De mitjana, s’han assolit preus de 210,83 €/MWh, és a dir, 170,67 €/MWh per sobre de la mitjana del mateix període al 2020, especialment baixos com a conseqüència de la COVID-19. Així, aquest 2021, s’ha acabat amb un una crisi de preus sense precedents i ha tancat com l’any més car dels darrers temps, a Espanya però també als mercats europeus.

És una de les conclusions de l’informe que elabora cada trimestre la consultora ONSEN i alguns membres de la comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya per analitzar l’evolució dels preus energètics. El treball recull que malgrat un inici “irregular” el primer trimestre del 2021, els preus van ser força elevats durant el segon, tercer i quart trimestre de l’any- En els darrers tres mesos, justament, s’han batut tots els rècords. La previsió és que durant el 2022 els preus continuïn alts, malgrat que no als nivells dels últims mesos.

Com ja s’ha anat analitzant, la grup pujada respon a l'increment dels drets d'emissió del CO₂ en la producció elèctrica, sumat a la gran escalada que ha patit el preu del gas. De fet la pujada experimentada pel gas natural ha estat més accentuada registrant per al quart trimestre al Migbas uns valors de 94,92 €/MWh front els 15,40 €/MWh registrats al mateix període de l’any passat.

El preu dels drets d'emissió de CO₂ se situa en valors al voltant dels 80 €/t EUA, un valor alt considerant la forta caiguda que va experimentar al març de l'any passat, moment des del qual el preu pràcticament no ha fet més que pujar.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.