El BSC, finalista per acollir una seu del Centre Europeu de Previsions

La candidatura presentada pel Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha superat la primera fase de selecció per allotjar una de les noves seus del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF). El BSC competia amb altres nou projectes i ara, passa a la darrera fase que es desencallarà el pròxim 9 de desembre.

Els pilars de la candidatura són un ecosistema científic-universitari i d'innovació potent, una àmplia oferta d'escoles internacionals, una ciutat amb alta qualitat de vida, un mercat de treball dinàmica per a professionals qualificats, un edifici situat en un entorn científic amb capacita tper acollir fins a 400 persones, un programa d'activitats científiques orientat al futur i un suport personalitzat per al trasllat i la instal·lació del personal de l'ECMWF.

Francesc Xavier Grau, secretari d'Universitats i Recerca, ha valorat aquest pas com a una ''molt bona notícia que cal acollir amb optimisme per les fortaleses del projecte''. Malgrat tot, Grau ha recalcat que cal tenir la prudència que ''s'imposa'' en aquest tipus de processos de selecció internacionals.

L'equip que ha treballat la candidatura del BSC-CNS es va crear el juny passat amb integrants de la Generalitat, del govern espanyol, de l'Ajuntament de Barcelona i està coordinadora per l'AEMET, l'agència espanyola de meterologia.

L’ECMWF és una agència intergovernamental creada el 1975, amb seu central a Reading (Regne Unit), i més de 360 treballadors de 30 països. El 2017 va obrir una segona seu a Bolonya (Itàlia), amb un centre de supercomputació de dades propi. La seva missió és facilitar als serveis meteorològics informació 24 hores els 7 dies a la setmana. És l’organisme que opera dos programes Copernicus de la Unió Europea, el CAMS (Monitoratge de l’Atmosfera Terrestre) i el C3S (Canvi Climàtic) i participa en un del seus serveis, CEMS (gestió d’emergències), entre altres projectes. L’ECMWF compta amb un pressupost anual aproximat de 110 milions d’euros a l’any, aportat en un 51% pels estats membres, i en un 40% pels ingressos per comercialització dels seus pronòstics i dades a tercers.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.