El BSC guanya un dels set projectes “Connecting Europe Facility” amb la proposta d’Intel·ligència Artificial “Sant Jordi en moto"

“Sant Jordi en moto”, del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC), ha estat seleccionat com un dels set projectes de la categoria Telecom que rebran fons CEF (Connecting Europe Facility), un instrument europeu per facilitar la interacció internacional entre les administracions, les empreses i els ciutadans mitjançant el desenvolupament d’infraestructures de serveis digitals.

L’objectiu de “Sant Jordi en moto” és dotar la intel·ligència artificial de coneixement sobre el patrimoni cultural europeu.

Imaginem que volem que una màquina descrigui una pintura de Sant Jordi a punt de matar el drac. La resposta obtinguda pot ser ben curiosa: es tractaria d’un home que està a sobre d’una moto (el cavall) i que té al seu costat un gos (el drac). La raó és que els motors d’intel·ligència artificial acostumen a estar entrenats per descriure només fotografies actuals, amb la qual cosa és molt difícil que associïn correctament els elements d’altres contextos historicoculturals. El nom “Sant Jordi en moto” prové precisament d’haver testejat a eines d’intel·ligència artificial un quadre amb Sant Jordi acabant amb el drac.

Coordinat pel BSC, aquest projecte té com a objectiu generar descripcions d’obres del patrimoni cultural d’Europa. Per dur-lo a terme, el centre treballarà conjuntament amb Europeana, l’organització sense ànim de lucre que centralitza l’accés digital al fons cultural d’Europa i que facilitarà al BSC l’exploració de la seva col·lecció de recursos artístics per a l’anàlisi.

Per tal que la descripció de cada imatge sigui coherent amb tots els elements continguts i amb el context temporal a què pertany, el BSC aplicarà mètodes de deep learning i altres tècniques semàntiques i estadístiques per generar explicacions textuals automàtiques d’una imatge amb llenguatge natural.

Com que el volum d’imatges per a l’entrenament correcte dels descriptors automàtics és molt gran i l’anàlisi de les dades és força complexa, es requereix l’ús de grans recursos de supercomputació. Les descripcions resultants s’arxivaran seguint estàndards internacionals i ajudaran a enriquir les metadades dels repositoris culturals europeus recollits a Europeana. A banda, seran accessibles per a tots els ciutadans.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.