El canvi de model industrial

El coronavirus ha deixat molta incertesa en la societat actual i ha posat de manifest la necessitat de culminar un canvi de model industrial. Segons Pere Homs, coordinador del grup de treball de Robòtica de la comissió Indústria 4.0 d'Enginyers Industrials de Catalunya, ''estem davant d'aquest canvi perquè ja ho estàvem abans de la pandèmia'' i recorda que ja venia parlant de la ''quarta revolució industrial''. Homs però, reconeix que la COVID-19 ho ha accelerat tot.

En la seva intervenció al Fòrum Indústria 4.0, Homs recalca que aquest canvi implica un canvi de planificació estratègica ja que es passa a necessitar una ''estratègia planificada'' i s'abandona la idea dels plans anuals per apostar pels plans trimestrals o mensuals i situar la reflexió estratègia en ''l'agenda quotidiana''.

Per Homs, el nou model tindrà ''guanyadors i perdedors'' i s'aventura a desgranar els punts més importants per estar ''al costat correcte''. Així, creu que cal una ''voluntat decidida'' a fer aquest canvi i a adoptar una actitud d'emprenedor. ''El món no ens esperarà'', augura Homs. Per això, creu que s'ha de fer créixer el talent ''de casa''. També defensa que la dimensió de les empreses condicionaran aquesta indústria 4.0. Calen, diu Homs, situacions financeres ''sòlides'' i per les que no la tinguin, obre la porta a models de col·laboració i sumar esforços per la qual cosa cal una ''mentalitat oberta''. ''Sense dimensió i solidesa financera'', augura Homs, ''el canvi de model industrial té moltes possibilitats de passar-nos per sobre i deixar-nos enrere''.

També creu que cal que l'entorn sigui ''favorable'' i que la societat valori l'esforç i la importància de la tecnologia i la indústria com a revulsius del progrés de la societat. Sense arribar a l'exemple alemany on el llançament d'un nou vehicle obre informatius i acapara converses de bar, Homs defensa que cal aquesta valorització de l'activitat industrial. A banda, i sense esperar a ''pujar al carro de la mà de les subvencions'', Homs també fa una crida perquè les administracions públiques juguin el seu 'paper'', posant a l'abast instruments per ajudar a canviar l'estat de les coses i construir un entorn ''propici'' perquè el nou model de producció ''jugui a favor nostre''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.