El coet Bondar, més a prop del llançament

L'associació d'estudiants Cosmic Research, de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC ha acabat les proves del coet suborbital Bondar. Ho ha fet entre l'1 i el 6 de març al Centre d'Experimentació de l'Arenosillo (CDEA), a Mazagón (Huelva) i està previst que properament es pugui fer el llançament definitiu del que ha de ser el coet suborbital català més potent que s'hagi llançat fins ara per arribar als límits de l'atmosfera, a 11 km d'altitud. El projecte va néixer fa cinc anys, i després de mesos de càlculs, més de 30 llançaments i de construir i llançar coets anteriors com ara 80 CanSats, el projecte Bondar s'acosta al seu objectiu.

bondar
UPC

Les proves que han fet els i les quinze estudiants de Terrassa aquest març passat han permès recrear les operacions de compte enrere previstes per a la campanya de llançament. Han executat un total de quatre assajos durant més de 30 hores que han servit per validar l'aviònica tant del sistema aeri com del terrestre, la comprovació de la comptabilitat de la plataforma de llançament amb el terreny i la vinculació de la telemetria.

Bondar és un coet suborbital de sondeig, monoetapa, de combustible sòlid i passivament estabilitzat per aletes. Amb 2.8 m de longitud, 131 mm de diàmetre, 35 kg de pes i un apogeu estimat de 9 km, és el coet supersònic més potent desenvolupat fins ara per estudiants a Catalunya i l’Estat. Amb el llançament de Bondar, Cosmic Research pretén batre el rècord d’altitud a Espanya, a més de recuperar el mòdul de l’aviònica i validar la tecnologia que incorpora. El coet ret homenatge a Roberta Bondar, primera dona astronauta i primera neuròloga canadenca a l’espai, que va participar a la missió Discovery l’any 1992. 

En la campanya de proves hi han participat els integrants de Cosmic Research i dos estudiants que formen part del també equip universitari BiSKY Team, en aquest cas del País Basc, juntament amb el personal expert de l’INTA encarregat de supervisar totes les operacions en terra i garantir la seguretat del futur llançament de Bondar. L’INTA és un dels principals patrocinadors del projecte. Com a organisme públic d’investigació del Ministeri de Defensa, realitza activitats d’investigació científica i de desenvolupament de sistemes i prototips en els àmbits de l’aeronàutica, l’espai, la hidrodinàmica, la seguretat i la defensa. A més, presta serveis tecnològics a empreses, universitats i institucions.

El BiSKY Team és un equip universitari de l’Escola d’Enginyeria de Bilbao (EIB), de la UPV/EHU, que té com a missió de desenvolupar llançadors suborbitals amb capacitat per transportar càrrega útil. En el marc de la missió Bondar, s’encarrega de dissenyar l’aviònica del coet i el sistema de telemetria.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.