El consum d'aigua per persona es manté estable, segons l'informe de l'estat del medi ambient

Entre el 2015 i el 2019, la producció d’aigua dessalada a Catalunya ha augmentat un 118%. És una xifra que es desprèn de l’Informe sobre l’estat del medi ambient 2016-2019 que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha prestat recentment i que recull, també que el consum d’aigua per càpita es manté estable. De fet, el 2015 cada persona i dia consumia 115 litres, mentre que el 2019 eren 117. En canvi, els usos consumptius (reg i usos urbans, ramaders i industrials), van disminuir un 7% entre el 2014 i el 2018, fins a situar-se en 2.629,53 hm3, unes dades que marquen una tendència positiva pel que fa a l’ús de l’aigua al país.

L’informe també alerta que el percentatge de masses d’aigua subterrània en bon estat ha disminuït fins al 58%. A les conques internes el percentatge de qualitat és més baix, a causa de l’accés de nitrats al medi, que a les conques catalanes de l’Ebre. El que empitjora, principalment, és la seva qualitat química. La qualitat química, precisament, dels rius es manté estable, tot i que havia empitjorat sensiblement entre el 2015 i el 2019. El percentatge de masses d’aigua costanera que estan en bon estat o en un estat proper a bo es manté bastant estable entre els dos períodes, amb més del 50% en bon estat o en bon estat amb incerteses.

Són dades que coincideixen amb l’Informe “Canvi Climàtic. Incidència en la gestió de l’aigua i els ecosistemes fluvials”, elaborat per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular d’Enginyers Industrials de Catalunya, on es demana precisament apostar per la dessalinització i la reutilització com a sistemes per desvincular l’obtenció de l'aigua del seu cicle natural.

L'hídric és només un dels àmbits que estudia aquest informe de la Generalitat. Recull informació, també, del medi atmosfèric, la biodiversitat, els residus, l’energia i el canvi climàtic, així com també l’economia verda i circular, els transports i la mobilitat, l’educació i la gestió ambiental. L’informe es pot consultar en aquest enllaç.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.