El consum de les energies netes està estancat a Catalunya

La Generalitat admet que Catalunya no consumeix ni la meitat de les energies renovables que tenia previst pel 2020. Així ho diu en l’informe Balanç energètic de les renovables elaborat per l’Institut Català de l’Energia i és que el consum d’energies renovables porta estancat des de fa 10 anys i cada cop es veuen més lluny els objectius marcats pel 2020, per quan s’esperava arribar al 20% del consum.

La realitat és que només s’ha arribat al 8,5%, un percentatge que revela entre altres indicadors que la promoció de parcs eòlics ha estat un desastre i el que és pitjor, les previsions no fan preveure que els resultats siguin millors en el futur pròxim.

En els darrer sis anys Catalunya només ha estrenat un parc eòlic. Aquesta dada ha acabat destrossant les previsions de la Generalitat que va marcar, seguint els criteris de la Unió Europea, que pel 2020 una cinquena part del consum es cobriria amb energies renovables, ja fos amb parcs eòlics, fotovoltàics o hidràuliques. Molt lluny de la realitat.

La Generalitat creu que no s’han desenvolupat més parcs eòlics per tres motius. Primer, per la legislació estatal i el canvi de retribucions d’aquest tipus de parcs, en segon lloc, es deu per un decret aprovat per la Generalitat el 2009 per impulsar els parcs que ha acabat sent una barrera i la tercera,  és l’oposició a la implantació de noves instal·lacions. Així ho declarava, Manel Torrent, director de l’Institut Català de l’Energia.

Una de les mesures anunciades pel Departament d’Indústria per a invertir la tendència és la derogació del decret de 2009, però Torrent també va explicar que serà necessari explicar perquè Catalunya té la necessitat de posar en marxa parcs eòlics i fotovoltaics per a intentar ampliar el protagonisme d'energies netes. En tot cas, es tracta de projectes que necessiten molta maduració i per tant, res fa pensar en canvis a curt termini. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.