El futur de la indústria catalana s'entreveu a l'Advanced Factories

L'Advanced Factories congrega en la seva vuitena edició més de 27.000 professionals que acudeixen per descobrir les darreres solucions i casos d'èxit en automatització, robòtica i intel·ligència artificial de la mà de 567 firmes expositores i 382 experts participants. Molts d'aquests expositors i professionals pertanyen a empreses catalanes que impulsen l'avenç tecnològic de la regió amb innovacions específiques per a diversos sectors. L'esdeveniment és líder en automatització i robòtica industrial del sud d'Europa

Una de les firmes expositores destacades ha estat Eurecat, el centre tecnològic, que ha presentat al seu estand solucions industrials. En aquesta ocasió han presentat una solució basada en la fotònica i l'Internet de les Coses, combinades amb algorismes d'intel·ligència artificial, que permet predir potencials defectes de manufactura al sector tèxtil i informar la persona responsable de la producció, per tal d'avaluar-los i prendre decisions al respecte. La innovació s'ha desenvolupat per a màquines de punt circulars de gran diàmetre en col·laboració amb Canmartex, empresa amb la qual han constituït la spin-off Aracne focalitzada en sistemes predictius i de control de qualitat del procés de fabricació de gènere de punt. 

El centre ha presentat tecnologies innovadores de fabricació digital per a la indústria. Al mateix estand del centre tecnològic ens hem pogut trobar amb la tecnologia ISF (Incremental Sheet Forming) per a la fabricació sense motlles i sense utillatge mitjançant la deformació incremental de la xapa, per a la producció de sèries curtes o prototips per a sectors industrials com el de l'automoció, el ferroviari o l'aeronàutic. Així mateix, Eurecat ha exposat una superfície plàstica intel·ligent de només 3 mil·límetres de gruix com ens ha explicat Lucio Grether, Business Developer al centre. Aquesta compta amb una interfície que permet als usuaris interaccionar i comunicar-se amb una màquina, software o un sistema intuïtiu amb il·luminació LED incorporada i sensors capacitius, pensada per integrar-se al sistema central de control electrònic de la nova generació d'automòbils.

Industrial Shields ha estat una altra de les firmes expositores amb un estand visible. Creada per l'empresa Boot & Work Corp. S.L la marca ofereix una solució industrial basada en tecnologia Open Source Hardware preparada per ser utilitzada en ambients industrials, fent servir plaques originals d'Arduino com a CPU i Panel PCs Industrials a través de Raspberry PI i altres plaques compatibles al seu interior, utilitzant Linux, Android o Windows IoT. "Els equips es poden comunicar per Profibus, Profinet, RC-485, RC-232 i tenim molts protocols els quals ens deixen connectar a qualsevol classe de maquinària" ens ha assegurat Josep Massó Pladellorens, enginyer i sales manager de l'empresa. Segons ens ha explicat Massó, desenvolupen PLCs amb entrades i sortides que poden integrar a robots amb un alt nivell de detall.

Segons ens ha fet saber el CEO Albert Prieto "treballen amb una infinitat d'empreses, des de grans multinacionals a, fins i tot, empreses que semblarien competidores, com Weidmuller, o a la petita mitjana empresa de tots els sectors". Prieto ha continuat afegint que "aquestes ens han de considerar com una branca dintre de l'empresa, no només un proveïdor de Hardware". Operen a Catalunya, però es troben venent a 140 països amb més de 6.000 clients. L'equip està conformat per enginyers mecànics, d'electrònica i TIC. "Necessitem un perfil mixt que ens ajudi a poder desenvolupar aquest equip que està molt demandat per no haver de pagar cap llicència" ha assegurat Massó.
 

image

D'altra banda, trobem Keybotic, una empresa sorgida a la ciutat i que està a Barcelona Activa, dedicada a fer inspeccions de manera autònoma a les zones industrials, que poden ser químiques, petroquímiques, refineries, mines i tota classe d'indústria. Al congrés presenten el Keyper, un robot autònom que, a través de sensors d'intel·ligència artificial, detecta incidències i envia alertes en temps real. Aquestes incidències poden ser fugues de gasos, termografies, anomalies per acústica... Així mateix, el robot també fa mapes 3D de la planta, monitoratge d'EPIs, lectura d'instrumentació de, per exemple, manòmetres, comptadors, displays... Si cap element es troba fora de rang envia alertes a temps real a la central. Actualment, treballen en l'àmbit espanyol, però l'any que ve volen expandir-se internacionalment. Mireia Riera, sales development representative a Keybotic, ens ha explicat que "des de l'any passat vam començar a fer proves pilots i aquest any estem entregant els robots". A més, ha destacat el nivell d'implicació i proximitat de l'empresa amb "un servei proper amb reunions mensuals".

Irene Gómez, CEO de Keynote, també ha estat present al congrés i respecte a la feina ens ha informat que disposen d'un "departament d'enginyeria mecànica, electrònica, de software i de robòtica". Gómez ha continuat explicant que "ho fem a casa i, en realitat, tota l'electrònica i la mecànica és nostre". "Fabriquem a Poblenou i, per tant, som robòtica catalana i ens va molt bé perquè ens trobem en un dels pols d'atracció de la indústria" ha sentenciat.

Per últim, l'estand del Grup Bcnvision també ha ocupat un gran espai al congrés presentant sistemes de visió artificial per a qualsevol sector industrial. Aquí hem pogut trobar un sistema 3D de Finch Projection que genera un mapa en tres dimensions de les peces i, a través de Deep Learning, fa una segmentació, detecta les caixes distribuïdes i dona les coordenades perquè el robot les pugui agafar. "La idea és que no és necessari que les caixes estiguin planes, sinó que poden estar a diferents nivells i el sistema les podrà agafar" ens ha comentat Oriol Verdú Peropadre, Product Manager de Grup Bcnvision.

També han exposat, segons ens ha comentat Verdú, un sistema de triangulació làser, que escaneja 360 graus de la soldadura i mitjançant el Deep Learning, detecta els possibles defectes, faltes de material, errades... D'aquesta manera el robot agafa la peça seleccionada i la fa girar 360 graus per generar una imatge amb el làser on es mostraran els diferents defectes. A Grup Bcnvision ofereixen aplicacions de soldadura, alimentació, farmàcia... "A nivell indústria, treballem en qualsevol sector" ha afirmat Verdú que ens ha explicat que l'empresa ha tingut presència a totes les edicions de l'Advanced Factories i que no esperen que això canviï en un futur.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.