El futur de l’enginyeria, al Parlament

Catalunya necessitarà incorporar entre 55.000 i 72.000 nous professionals de l’enginyeria en els propers deu anys, segons l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) que relaciona el PIB industrial amb el número d’enginyers d’un país. A Espanya, aquesta xifra, segons l’Observatorio de la Ingeniería impulsat per la Fundació Caixa d’Enginyers, la xifra s’enfila fins els 200.000. L’estudi compara el PIB industrial d’Alemanya, del 29% i una taxa de 20,4 enginyers i enginyeres per cada 1.000 habitants amb Espanya, amb un PIB industrial del 14,5% i una ràtio del 15,7. Catalunya concentra el 16% de la població espanyola i contribueix amb el 21% al PIB estatal. El PIB industrial és del 18,9% i l’aspiració del Govern és assolir el 25% l’any 2030. I d’aquí, la necessitat d’aquests 55.000 nous professionals de l’enginyeria.

Per aconseguir impulsar polítiques públiques a favor d’aquests objectius, la mateixa Fundació, al costat d’agents socials i representants del món universitari, econòmic i social, han protagonitzat ‘El Futur de l’Enginyeria’, una audiència al Parlament de Catalunya que vol conscienciar la classe política. L’acte, celebrat aquest dimarts, ha comptat amb la presència d’Alba Vergés, vicepresidenta primera del Parlament; Assumpta Escarp, vicepresidenta segona del Parlament; Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d’Enginyers i del Grup Caixa d’Enginyers; Joan Cavallé, director general del Grup Caixa d’Enginyers; Josep Oriol Sala, president de l’Observatori de l’Enginyeria; Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i president de l’ACUP; així com de diversos representants d’universitats (rectors i rectores, vicerectors i vicerectores), patronals i col·legis professionals.

El director general del Grup Caixa d’Enginyers, Joan Cavallé, ha destacat que a Catalunya “existeix talent i capacitat” i que “les empreses catalanes estan en un bon moment per a captar professionals”.

L’audiència ha conclòs que és clau el paper d’empreses institucions educatives i agents socials per apostar per aquest col·lectiu professional, tant en l’oferta laboral, com en l’àmbit de la formació i del marc legal. Alba Vergés ha manifestat que enginyers i enginyeres tenen “un paper cabdal a la societat” i s’ha mostrat convençuda que a Catalunya hi ha capacitat per “formar-los bé i convertir-los en referents”. “El Parlament i jo mateixa, com a enginyera que soc, estem compromesos a ser part proactiva en aquest canvi de mirada”, ha afegit Vergés. Per la seva banda, el rector de la UPC i president de l’ACUP ha assegurat que la formació d’enginyers i enginyeres és “imprescindible per permetre l’increment del PIB industrial que Catalunya necessita”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.