El Govern crearà l'Agència Espacial de Catalunya

El Govern ha aprovat aquest dimarts l''Estratègia NewSpace de Catalunya' per desenvolupar una nova economia lligada a la democratització de l'espai, fins ara reservada a les grans potències de la indústria aeroespacial, mitjançant l'ús de nanosatèl·lits. Els primers es podrien llençar durant el primer semestre de 2021.

Impulsada pel Departament de Polítiques Digitals, l’estratègia està dissenyada perquè Catalunya pugui potenciar el seu lideratge en el camp dels nanosatèl·lits. Compta amb un pressupost total de 18 milions d’euros (per al període 2020-2023 i amb cofinançament FEDER). Es calcula que el desenvolupament d’aquesta nova economia d’alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de feina i una facturació de 280 milions d’euros fins al 2025. En només 5 anys, per tant, es preveu multiplicar per 2,5 el nombre d’empreses que avui es dediquen al sector fins arribar a les 75, i multiplicar per quatre els llocs de feina i per sis la facturació.

Per tirar-ho endavant es crearà l'Agència Espacial de Catalunya. La seva primera actuació és la posada en marxa d’una infraestructura experimental avançada de telecomunicacions en l’àmbit New Space a Catalunya en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

El projecte, que compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros, inclou la definició, el disseny, la construcció i el llançament de dos nanosatèl·lits per desplegar i validar aplicacions i serveis experimentals de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT) i de procés d’imatges i teledetecció d’observació terrestre.

Actualment, a Catalunya té prop de 30 empreses emergents, algunes d’elles líders a escala mundial ja treballen en aquest sector, com ara OpenCosmos, Sateliot, Pangea o Zero2Infinity. Compta també amb 13 centres de recerca i innovació punters en aquest camp com la UPC —i en particular, l’UPC NanoSat Lab, pioner en aquest camp a Catalunya—, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), i, més recentment la Fundació i2CAT i el CTTC, així com amb un dels centres d’incubació de negocis de l’Agència Espacial Europea, la ESA BIC Barcelona, ubicat al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.