El Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC desenvolupa un sistema per protegir les platges de les erosions i les inundacions

Aquesta proposta ha estat desenvolupada pel Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s’emmarca dins l’àmbit de recerca del projecte europeu Hydralab IV, que alhora és la principal xarxa de laboratoris hidràulics d’àmbit mundial. La UPC és un dels seus socis fundadors des de la seva fundació en l’any 1996.

L'estudi ha estat encapçalat per l’investigador Agustí Sánchez-Arcilla, l'objectiu d’aquest es centra en comprovar la viabilitat de protegir un tipus de platja amb sacs de geotèxtil-una tela flexible de fibres sintètiques. Aquests s'onplen amb sorra, d’aquesta forma que a l’estiu estiguin sota la sorra i a l’hivern, quan hi ha més risc d’erosió i d’inundacions, estiguin emergits. 

Els sacs que s’utilitzaran ja han estat provats en costes americanes, australianes i europees, es poden anar ajustant a les diferents situacions, característiques de l’onatge, el nivell del mar, les direccions de les corrents i el canvi de clima. Els assaigs del comportament de les platges s’estan fent a gran escala (1:2 i 1:3) al Canal d’Investigació i Experimentació Marítima del LIM permetran determinar la possibilitat d’extrapolar els resultats a escala real, a les platges. 

Engiyeria Marítima i de Camins 

El laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC, vinculat a l’Escola Tècnica Superior  d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB), un centre de recerca que té com a objectiu la investigació, la generació i la transferència del coneixement en els camps de l’enginyeria marítima i les ciències marines. A més, disposa d’infraestructures dissenyades per a dur a terme la verificació experimental dels projectes desenvolupats. 

El equipament dedicat a la generació combinada d’onatges i corrents per realitzar assaig hisràulics controlats en enginyeria de ports, costes i oceanogràfica, aquest es troba en el Canal d’Investigació i Experimentació Marítima. 

 
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.