El llibre d'ordres, en digital
Una disposició legal de 1971 estableix que les obres han de disposar d’un Llibre d’ordres, on es registra la informació de l’obra, i una altre de 1997 obliga a disposar d’un Llibre d’Incidències, on s’hi apunten les qüestions de seguretat. La mateixa legislació és estricta amb aspectes com ara el número de pàgines, l’obligatorietat de segellar cada full i fixa, també, que són llibres que no poden sortir de la caseta d’obres, amb els inconvenients que això suposa. Històricament, aquests llibres han tingut un format molt rígid amb pàgines autocopiatives, per poder omplir-les in-situ a l’obra i poder repartir una còpia als implicats. Però tot això, en l’època actual, ha quedat desactualitzat. El format electrònic d’aquests documents que fan empreses com Optimiza aporta als professionals de l’enginyeria una sèrie d’avantatges, però sobretot “comoditat”.
Així ho veu Juan Ramon Repullés, responsable del Departament de Certificació d’Enginyers Industrials de Catalunya, que explica que el llibre d’obres electrònic permet eliminar els papers a l’obra, poder-los escriure “amb tranquil·litat” fora de les instal·lacions, facilitat en l’emmagatzematge, també al núvol, espai il·limitat, signatura digital i fins i tot, la possibilitat d’incloure documentació addicional com plànols o fotografies.
Per aquest motiu, i seguint la línia oberta per altres col·legis professionals i entitats del sector, Enginyers Industrials de Catalunya ha posat en marxa el servei de llibres electrònics. Per Repullés, tot són avantatges i a més, suposa un estalvi econòmic per als professionals de l’enginyeria, ja que no han de dedicar recursos als enviaments i les recollides d’aquest material.
El nou servei es va presentar en un acte en línia on es va poder explicar el funcionament i tots els procediments per poder demanar els llibres electrònics. Enginyers Industrials de Catalunya mantindrà, també, el servei en la versió de llibres en paper.