El ‘Menut’ ja està en òrbita

Faltaven només quatre minuts per les quatre de la tarda quan un coet Falcon9, de la companyia americana SpaceX, s’ha enlairat des de la base espacial de Cap Canaveral, a Florida. Portava el ‘Menut’, el segon nanosatèl·lit d’observació de la terra que llança el Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace de comunicacions IoT i que té per missió contribuir a afrontar reptes relacionats amb l’emergència climàtica.

Batejat pels infants de Catalunya, el ‘Menut’ ha trigat 62 minuts a entrar en òrbita, a 538 km de la Terra, tal com estava previst. És un CubeSat de sis unitats i menys de 10 kg de pes que orbitarà al voltant del planeta a una velocitat d’uns 8 km/s i passarà per damunt de Catalunya cada cinc dies, aproximadament. Està dotat amb una càmera d’última generació que li permetrà enregistrar des de L’espai imatges de 5 mestres de resolució de qualsevol indret del planeta, tot i que prioritzarà l’obtenció d’imatges del territori català que, després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies de processament d’imatge, permetran monitorar l’impacte del canvi climàtic. A partir de les dades aportades pel ‘Menut’ es volen implementar casos d’ús relacionats amb l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls; prevenció i detecció d’incendis forestals; planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural; gestió de l’aigua, i seguiment, control i protecció del medi i de l’activitat marítima.

Un cop finalitzi aquest període, totes les dades recollides pel ‘Menut’ seran transmeses a l’estació terrestre per a satèl·lits (Ground Station) de l’Observatori del Montsec (OdM), ubicada a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i desenvolupada i gestionada per l’IEEC juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya.

Durant la seva estada a l’espai, el Menut formarà part de l’OpenConstellation creada i gestionada per Open Cosmos, una infraestructura compartida de satèl·lits d’observació de la Terra aportats per agències espacials, països, institucions i empreses d’arreu que posarà les dades i la informació recollides pels satèl·lits que la integren al servei dels grans reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals, entre d’altres.

Nanosatèl·lits i divulgació

La xarxa s’ha fet molt ressò del llançament del ‘Menut’, que arriba després del llançament de l’Enxaneta, el març del 2021. L’enginyer aeronàutic i divulgador científic Miquel Sureda, per exemple, ha fet aquest fil explicant què és un nanosatèl·lit i l’impacte que generarà. Per la seva banda, Màrius Montón, coordinador del projecte del ‘Menut’ i també l’’Enxaneta’, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, ha volgut detallar, també en un fil, com es fa un nanosatèl·lit.

Estratègia NewSpace

Durant el seguiment del llançament del nanosatèl·lit, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat l’adjudicació i el llançament d’un tercer, el primer semestre d’aquest 2023.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.