"El món necessita gent resolutiva i amb capacitat de lideratge"

Saber xinès li va obrir les portes d’Amazon abans d’acabar la carrera. Era el setembre del 2020 i la Montse Heng estudiava Enginyeria Industrial i havia planejat marxar a Taiwan. Però la COVID-19 li va espatllar els plans i no va poder fer. És una “espineta” que té clavada però va ser una decepció gran, però veu que que se li tanqués aquella porta n’hi va obrir d’altres.

No era una feina d’enginyeria però li va servir per tenir un peu al gegant del comerç electrònic. La Montse Heng, enginyera industrial per l’ETSEIB, estava al departament de compliment normatiu i investigava fraus. Però va veure que, un cop acabat el  màster en Enginyeria Industrial, calia començar a pensar en la seva trajectòria professional. A Amazon mateix va poder ocupar una posició d'anàlisis logístic, que encaixava amb el que havia estudiat: ara treballa monitoritzant magatzems de l’empresa. És una feina exigent perquè tal com explica “els magatzems canvien constantment i no es pot planificar a llarg termini”. En un torn, relata, s’ha d’estar pendent de molts aspectes i assegurar-se que “tot està en ordre”. Bàsicament, diu, s’ha de controlar les línies plantejades en funció de la càrrega. Es treballa en torns perquè cal que hi hagi servei les 24 hores i els 7 dies de la setmana.

Ara està contenta, tot i que reconeix que no tenia planejat quina feina voldria fer. Es veu en el “procés de descobrir” i, de moment, s’ha dedicat “a explorar”. Té 25 anys i té aquesta percepció des del batxillerat. Des fet, li estranya que es pugui tenir molt clar, als 18 anys, a què es vol dedicar una persona. Recorda que l’impuls per triar enginyeria industrial li va donar un professor de tecnologia. Els seus pares també la van animar a triar aquests estudis i el seu germà fa Enginyeria Aeroespacial a Bristol. Creu que potser és per una qüestió cultural però recorda que el seu pare li agradava “picar-los” amb jocs de matemàtiques, per exemple.

Conscient que li agradaven els números però no tant la ciència pura, només va posar dues opcions a la preinscripció: Enginyeria Industrial a l’ETSEIB i Enginyeria Industrial a l’ESEIAAT. Veu, en positiu, que sigui una carrera molt genèrica i que permet poder-se dedicar a mons tan diferents com l’organització industrial, com fa ella, la mecànica, l’electrònica o altres...

Amb perspectiva, reconeix que a mitja carrera potser no hagués recomanat aquests estudis però ara diu que està contenta. “Al final pateixes durant el procés però quan te’n surts, et dona un impuls a tu mateix que et permet ser capaç de moltes coses”, diu la Montse. Veu el món actual “tan canviant” que necessita “gent resolutiva i amb capacitat de lideratge”. I això creu que els enginyers i enginyeres ho són. Defensa que s’ha de deixar de veure un enginyer com algú “que sap desmuntar un motor” sinó algú que “té habilitats per resoldre un problema”.

Set anys a l’ETSEIB

La Montse ha estat una de les alumnes que ha fet un discurs en l’acte de graduació del Màster de l’ETSEIB aquest 2022. Ja creia que no es faria l’acte, per la pandèmia, però al final, des de l’escola li van demanar si voldria participar-hi i va acceptar. Va treballar, diu que a última hora una intervenció que va servir per repassar el seu pas per l’escola. Al final han estat set anys, entre el grau i el màster i li va semblar una bona manera d’acomiadar-se’n. En les seves paraules, defineix l’etapa universitària i els dos darrers anys, amb pandèmia, “marcada d’esforç, sacrifici i compromís” que els ha permès madurar. “Els moments difícils són els que més uneixen”, expressa. I afegeix: “estic convençuda que els nostres esforços els veurem reflectits al futur”.

De la seva formació, agraeix que la universitat li ha donat les competències necessàries per fer “qualsevol cosa” en l’àmbit laboral i fa un especial agraïment a tots els professors que realment els agrada ensenyar.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.