El nanosatèl·lit 3Cat-1, desenvolupat al NanoSat Lab de l’ETSETB entra en òrbita amb èxit

El nanosatèl·lit 3Cat-1, desenvolupat al Laboratori de Càrregues Útils i Petits Satèl·lits (NanoSat Lab) de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha aconseguit entrar en òrbita amb èxit.

El llançament s’ha realitzat el passat 29 de novembre amb la llançadora Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C43),  que s’ha enlairat des del Satish Dhawan Space Center, a la localitat de Sriharikota (India), duent a bord el satèl·lit HysIS i una trentena de nanosatèl·lits procedents de vuit països. El seguiment del 3Cat-1 es portarà a terme pels estudiants (ara ja doctorands) i investigadors del NanoSat Lab des de l’estació de comunicacions ubicada a l’Observatori Astronòmic del Montsec.

Una de les moltes tecnologies que el 3Cat-1 ha d’assajar és un transistor de grafè desenvolupat pel Reial Institut de Tecnologia (KTH) d’Estocolm (Suècia). Els transistors són components fets amb silici que es troben a la majoria de dispositius electrònics d’ús comú. L’experiment dins del 3Cat-1 servirà per comprovar el comportament del grafè en les agressives condicions de l’espai. També s’analitzarà l’efecte de partícules energètiques altament carregades mitjançant un comptador Geiger comercial, un instrument que mesura les partícules radioactives i les radiacions ionitzants. El mateix comptador servirà per mesurar l’impacte de la radiació en els altres experiments a bord del nanosatèl·lit.

Els nanosatèl·lits tipus CubeSat són dispositius de petit volum (combinacions de cubs d’uns 10 centímetres de costat), amb un pes d’entre un i deu quilograms i que, gràcies a l’ús de components comercials, poden ser desenvolupats per grups d’estudiants universitaris i investigadors. L’ambiciós projecte de dissenyar, fabricar i testejar aquesta nissaga de CubeSats s’ha dut a terme durant els últims set anys al NanoSat Lab, un laboratori impulsat per l'ETSETB de la UPC amb el suport de l’IEEC.

 
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.