El paper de l'AMCTAIC

L’any 1977, l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya va iniciar una campanya per promoure la creació d’un Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya que era una vella aspiració del món tècnic i industrial del país, aspiració que ja s’havia fet patent en el si dels Enginyers Industrials durant els temps convulsos de la Segona República. La inexistència d’un museu d’aquest tipus era una gran mancança cultural de Catalunya, país eminentment industrial.

Amb aquest fi, al gener de l’any 1979 es va constituir l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica. Poc després, es va ampliar el nom de l’Associació amb l’afegit de “i d’Arqueologia Industrial de Catalunya”, per incloure a l’objectiu el patrimoni industrial escampat pel país i tanmateix, per donar cabuda a altres professionals i institucions interessats en el projecte.

El 1981 la Generalitat assumí la responsabilitat de tirar endavant el projecte i es constituí una Comissió Mixta entre el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya. L’any 1983, el museu es va situar a Terrassa i el 1990 la Llei de Museus el va declarar Museu Nacional.

El primer objectiu de la nostra Associació és donar suport extern al museu. Però a la vegada, vetllar per la difusió, l'estudi i la rehabilitació del patrimoni industrial del nostre país. De fet, en els últims anys, ha augmentat la sensibilitat de la societat respecte a la importància del patrimoni industrial, i la nostra associació - n'estic convençut - hi ha fet una contribució ferma, continuada i eficient. Podem dir, clarament, que ha estat decisiva. Aquesta és una tasca engrescadora a la qual us convidem per tal que la pugueu compartir amb nosaltres.

Com a reconeixement de la tasca ben feta l’AMCTAIC va rebre el Premi Institucional 2005 d’Enginyers Industrials de Catalunya. L’Associació també va estat guardonada amb un dels cinc “Premios Nacionales de la Ingeniería Industrial 2005”, que atorga el “Consejo General de Colegios Oficiales de Ingenieros Industriales de España”. Concretament, la nostra Associació es va fer acreedora del Premi a la “Contribución al prestigio de la Ingeniería Industrial”. I com a reconeixement de la seva la seva tasca per la societat, ha estat declarada entitat d´utilitat pública.

El 2015 es varen celebrar els 40 anys de l’AMCTAIC. Durant l’acte es van llegir dos escrits. L’un de Jaume Bassa, president de l’Associació d’Enginyers Industrials entre els anys 1975 i 1979, anys de grans canvis en el col·lectiu dels Enginyers. Diu textualment que “la iniciativa que sempre he considerat més remarcable, o la que almenys a mi m’ha deixat més bon record, llençar la idea i donar impuls inicial cap a la creació d’un Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya”.

L’altre escrit, de Joan Vallvé, en temps recents també degà del Col·legi d’Enginyers Industrials, també textualment diu : “Us desitjo èxit a l’acte. De fet, el Museu és una herència que els enginyers deixem als ciutadans de Catalunya”.

Què fem?

Premis Bonaplata

L’objectiu últim dels premis és reconèixer diferents aportacions en el camp del patrimoni tècnic i industrial.

Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya

Amb una periodicitat triennal l’AMCTAIC promou la celebració d’aquestes jornades. A partir de les primeres Jornades en 1988, l’objectiu de les quals era entrar en el discurs de salvar, conèixer i estudiar el patrimoni industrial se n’han plantejat amb temàtiques més especialitzades.

Fòrum de Patrimoni Industrial

Cada últim dilluns de mes tenim una cita, les sessions del Fòrum del Patrimoni Industrial, que consta de xerrades i debats amb experts, molts ells de la mateixa associació.

Turisme industrial

Amb l’objectiu de conèixer el Patrimoni Industrial nacional i europeu, s’organitzen sortides i viatges. És habitual dos viatges i quatre visites l’any. El públic objectiu està format principalment pels socis de l’AMCTAIC o dels col·lectius dels Enginyers Industrials o Arquitectes.

Butlletí

L’Associació publica des de 1989 i amb una periodicitat trimestral. Es distribueix entre socis i aquelles entitats relacionades amb el patrimoni industrial que han demostrat el seu interès. En el present any s’ha iniciat una versió digital.

Activitats en defensa del Patrimoni Industrial

Dins l’AMCTAIC hi ha el grup de defensa del Patrimoni Industrial, que vetlla per detectar situacions de perill de pèrdua d’algun element significatiu i actuar en conseqüència sempre per la via del convenciment i la conscienciació.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.