El primer fòrum d’inversió tricol·legial per a start-ups del món de la salut

Recentment, al febrer d'aquest 2024, ACCIÓ ha publicat un estudi sobre la situació de l'ecosistema de les start-ups en l'àmbit català dins de l'escenari global. Els resultats pel hub català són en termes generals positius: 2n hub de la UE amb major percentatge de fundadors procedents d'universitats locals (1.887 emprenedors), 2n hub de la UE amb major percentatge de fundadors internacionals i 5è hub de la UE en nombre de scale-ups (283 actualment). Des del 2016 el nombre de start-ups identificades al nostre ecosistema s'ha doblat fins a les 2.102 start-ups actuals.

I ara veiem quina relació té el nostre ecosistema d'emprenedoria amb l'enginyeria: El 71% d'aquestes start-ups treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0 (és a dir intel·ligència artificial, big data, automatització, cloud, IoT i sensors, tecnologies immersives i robòtica), de les quals unes 320 start-ups són de deeptech (el 15,2% del total) i el 52% de les start-ups té alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. Per tant estem davant d'un ecosistema amb un fort component de tecnologia i coneixement on les diferents disciplines de l'enginyeria (industrial, biomèdica, informàtica, etc.) hi són representades.

subscriu-te

 

El sector de la tecnologia sanitària, healthtech, és un dels sectors predominants (17% del total) i és clarament el sector que ha captat el volum d'inversió més gran el 2023 (18%) amb un total de 124 milions d'euros en diferents estadis i rondes de finançament.

Amb aquestes dades sobre la taula i amb la voluntat de que el Col·legi i l'Associació d'Enginyers puguin aportar el seu granet de sorra a l'emprenedoria de base tecnològica hem signat recentment un conveni de col·laboració amb el Col·legi de Metges i el Col·legi d'Economistes per promoure un Fòrum d'Inversió Tricol·legial en l'àmbit de la Salut. Es tracta de generar una xarxa de business angels dins de cadascuna de les organitzacions esmentades perquè puguin participar i donar suport en rondes de finançament inicials a startups del món de la salut en aquesta ocasió. El que pretenem és que des de l'Associació puguem crear vincle, xarxa i donar suport en l'evolució dels actuals emprenedors de start-ups de base tecnològica als futurs empresaris de les scale-ups del futur.

El rol dels business angels té una component d'ancoratge a l'ecosistema empresarial del país i de connexió professional que s'alinea amb les motivacions i valors de la nostra Associació d'Enginyers. És des d'aquest angle i el de la lògica d'inversió financera en startups que esperem que aquest primer Fòrum Tricol·legial sigui la primera pedra en el suport a l'emprenedoria des de la nostra organització.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.