El primer mapa de capacitats en intel·ligència artificial espanyol inclou la UPC i el BSC

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha creat el primer mapa de capacitats en tecnologies d'intel·ligència artificial d'Espanya, en el qual s'inclou la UPC i el Barcelona Supercomputing Center (BSC). L'objectiu d'aquest mapa és retratar i conèixer l'estat de les diferents entitats espanyoles que conformen el teixit d'intel·ligència artificial espanyol.  

Els objectius que es volen assolir 
 

El mapa de capacitats tecnològiques conté informació sobre les entitats que investiguen, utilitzen, desenvolupen, o ofereixen serveis amb tecnologies d'intel·ligència artificial a Espanya. A més de fer una radiografia de l'Estat espanyol en aquest sector, el mapa pretén impulsar la cooperació entre les diferents entitats, així com obrir una via col·laborativa a escala europea i mundial identificant i visualitzant les fortaleses espanyoles en aquesta àrea. Finalment, amb el mapa es vol ajudar a alinear les polítiques nacionals destinades a fomentar el desenvolupament i l'ús de les intel·ligències artificials.

Una prioritat

La creació d'un mapa de capacitats tecnològiques ha estat un dels principals objectius del govern espanyol en la seva estratègia d'R+D+I, a més d'un compromís amb els Estats membre de la Unió Europea, el qual es reflecteix en el Pla Coordinat d'Intel·ligència Artificial. Per a dur-lo a terme, la Comissió Delegada per a la Política Científica, Tecnològica i d'Innovació va crear el Grup Interministerial d'Intel·ligència Artificial, on participaven 15 dels 16 ministeris del Govern. 
 
El mapa s'ha elaborat gràcies a les més de 200 aportacions rebudes per part d'àmbits privats i públics. La gran majoria de les col·laboracions han estat d'universitats, centres tecnològics, organismes públics de recerca, consultores, pimes i assessores, entre d'altres. 
 
En total, en el mapa apareixen 154 entitats, entre elles la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC). La UPC té una llarga trajectòria pel que fa a la recerca i formació en intel·ligència artificial, i disposa de dos centres d'investigació relacionats amb aquest àmbit. El BSC, del qual també forma part la UPC, està equipat amb el súper ordinador MareNostrum. 
 

Un projecte per a tothom 
 

El resultat final ha estat un mapa que es pot consultar en línia, que és dinàmic i resulta senzill d'entendre. A la mateixa pàgina on es pot consultar el mapa, s'indica per comunitats autònomes i en colors el tipus d'entitats (administracions públiques, empreses, ensenyament superior o institucions privades sense ànim de lucre), la raó social d'aquestes, el nombre d'empleats i també el percentatge de dones que es dediquen a la IA. 
 
El mapa és una carta de presentació del desenvolupament i l'ús de la IA a Espanya i, a la vegada, un reconeixement d'aquelles àrees prioritàries per a la inversió.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.